Wat als ik mijn aangifte te laat indien?
Als u nalaat uw aangifte in te dienen of ze te laat indient, dan heeft de belastingadministratie verschillende mogelijkheden om u te sanctioneren. De fiscus kan administratieve sancties opleggen zoals een boete of een belastingverhoging. Bovendien heeft hij de mogelijkheid om een aanslag van ambtswege te vestigen. Als u geen aangifte indient, dan kan de fiscus het bankgeheim opheffen en informatie opvragen bij uw bank.
Administratieve sancties
Als u uw aangifte niet of te laat indient, dan kan de fiscus in de eerste plaats administratieve sancties opleggen:
Boetes: de fiscus kan een administratieve boete van 50 euro tot 1.250 euro opleggen. Er is geen frauduleuze bedoeling nodig om deze boete te kunnen toepassen.
Belastingverhoging: Wanneer u uw aangifte niet of te laat indient, dan kan de belastingadministratie de belasting verhogen met een vaste bijkomende belasting in overeenstemming met de aard en ernst van de inbreuk. Deze kan gaan van 10% tot 200%.
Aanslag van ambtswege
Bij een aanslag van ambtswege gaat de fiscus zelf uw belastbare basis vaststellen. Dat betekent dat hij een aanslag vestigt op het bedrag van de belastbare inkomsten die hij kan vermoeden op grond van de gegevens waarover hij beschikt.
Bij een aanslag van ambtswege wordt de bewijslast omgedraaid. Dat betekent dat u moet bewijzen welke het juiste bedrag van de belastbare inkomsten is.
Voor de aanslag van ambtswege wordt gevestigd, krijgt u een aangetekende brief die uitlegt waarom de fiscus van die procedure gebruik maakt. Hierin worden ook het bedrag van de inkomsten en andere gegevens waarop de aanslag zal steunen vermeld en de manier waarop de inkomsten en gegevens zijn vastgesteld.
Opheffen bankgeheim
Vanaf 1 juli 2011 kan de fiscus informatie opvragen bij uw bank wanneer hij vermoedt dat u belasting ontduikt. Geen aangifte indienen, volstaat als vermoeden van belastingontduiking.
Vooraleer de fiscus naar uw bank stapt, zal hij de informatie eerst bij u opvragen via een vraag om inlichtingen. U krijgt dan één maand de tijd om te reageren. In deze vraag om inlichtingen moet de fiscus duidelijk aangeven dat het bankgeheim kan opgeheven worden wanneer u de gevraagde gegevens niet tijdig oplevert. Dus alleen wanneer u zelf de inlichtingen niet doorgeeft, kan de fiscus informatie bij uw bank opvragen.
Verlenging van de aanslagperiode
Als u uw aangifte te laat indient, dan heeft de fiscus meer tijd om de aanslag te vestigen. In principe moet hij dit doen voor 30 juni van het volgende jaar. Maar wanneer u uw aangifte te laat indient, krijgt de fiscus drie jaar om de aanslag te vestigen.
24|06|2022
Investeringsaftrek 2022: op welk percentage heeft u recht ?
Eind 2020 verhoogde de wetgever het standaardtarief van de investeringsaftrek van 8% naar 25% voor de vaste activa die worden verkregen of tot stand gebracht tussen 12 maart ...
Lees meer
21|06|2022
Laadpalen: eerste wijziging aan nieuwe wetgeving
De komende jaren verandert er heel wat op het vlak van de aftrekbaarheid van de beroepskosten van voertuigen. Wagens die op een fossiele brandstof rijden, verliezen de aftrek ...
Lees meer
10|06|2022
6% btw voor afbraak en heropbouw door 'eenzelfde' persoon
Bouwwerkzaamheden zijn onderworpen aan het gewone btw-tarief van 21%. Daar zijn enkele uitzonderingen op, zoals bij de verbouwing van een oude woning; het tarief is dan ...
Lees meer