Ook krotbelasting op verwaarloosde woningen in bedrijfspanden
Als u uw pand laat verkrotten, dan kan de burgemeester dat opnemen op de inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen. Als u binnen het jaar de toestand van uw krot niet verbetert, dan riskeert u een aanzienlijke belastingheffing. Die krotbelasting is nu ook van toepassing op verwaarloosde woningen in bedrijfspanden.
Een woning kan onbewoonbaar verklaard worden
De panden die u bezit, moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Zo zijn er minimale kwaliteitenvereisten die opgelegd worden door de Vlaamse Wooncode. Het gaat bijvoorbeeld om sanitaire en gebruikelijke nutsvoorzieningen. Een minimaal comfort houdt ook in dat er voorzieningen zijn voor verwarming, ventilatie, verlichting en randveiligheid.
Voldoet uw pand niet aan de minimale kwaliteitsvereisten, dan kan de burgemeester uw pand of woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaren. Op dat moment wordt het pand ook opgenomen in een specifiek inventaris.
Hierop betaalt u krotbelasting
Als u uw pand laat verkrotten, dan kan u een belasting opgelegd worden. Het Vlaams gewest kan immers een heffing ter bestrijding van verkrotting van gebouwen of woningen opleggen op de panden die opgenomen zijn in de inventaris van de ongeschikte en onbewoonbare woningen. Het eerste jaar na de inventarisatie krijgt u als eigenaar nog de kans om de toestand van uw pand te verbeteren en moet u nog geen belasting betalen. Pas wanneer uw pand minimum twaalf maanden in het inventaris is opgenomen, moet u belasting betalen. Die belasting wordt berekend aan de hand van een bepaalde formule. Het bedrag ervan loopt al snel op naar bijna 2.000 euro per pand.
Als u niets doet aan de verkrotting van uw pand, dan wordt de belasting telkens verhoogd. In het tweede jaar wordt de heffing verdrievoudigd en in het vierde jaar zelfs vervijfvoudigd.
Ook voor woningen in bedrijfspanden
Voorheen was het niet duidelijk wat er moest gebeuren met een woning binnen een bedrijfsgebouw. Nu moeten ook verwaarloosde woningen die deel uitmaken van een verwaarloosd bedrijfspand, opgenomen worden op de inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen.
Het Woonwijzigingsdecreet verduidelijkt dat de inventarislijst van de ongeschikte en onbewoonbare woningen ook geldt voor woningen die gelegen zijn op bedrijfsterreinen of in bedrijfspanden. Zelfs als die bedrijfspanden zijn opgenomen op de inventaris van de leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten. Verwaarloosde woningen in verwaarloosde bedrijfspanden ontsnappen dus niet aan de krotbelasting.
17|12|2020
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en ...
Lees meer
11|12|2020
Nieuwe effectentaks boven het doopvont
Op 4 november jl. verraste de regering vriend en vijand met een bericht in het Staatsblad. Dat bericht betrof de invoering van de jaarlijkse taks op effectenrekeningen. Het kwam ...
Lees meer
08|12|2020
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale ...
Lees meer