Naast de kleine, kennen we binnenkort ook de microvennootschap
Kleine vennootschappen kunnen in België op heel wat bijzondere (fiscale) maatregelen rekenen. Jarenlang werd om te bepalen of een vennootschap klein was gekeken naar artikel 15 van het Wetboek van Vennootschappen. Dat artikel wordt nu gewijzigd. Op basis van Europese regelgeving komen er nieuwe criteria. Daardoor ontstaat er naast de kleine en de middelgrote ondernemingen (de kmos) een nieuwe vorm: de microvennootschap.
Ter herinnering: huidige criteria kleine vennootschap
Volgens de huidige criteria heeft een kleine vennootschap een balanstotaal van maximaal 3.650.000 EUR, een omzet (excl. btw) van 7.300.000 EUR en maximaal vijftig personeelsleden.
De microvennootschap
Nu dekt de kmo-vlag vele ladingen. Door het introduceren van een nieuwe categorie, de microvennootschap, komt er meer differentiatie. De microvennootschap komt er vanaf 1 januari 2016.
Een microvennootschap beantwoordt aan de volgende criteria:
balanstotaal; 350.000 EUR;
netto-omzet: 700.000 EUR;
een personeelsbestand van 10.
Deze microvennootschappen zullen van heel wat administratieve vereenvoudigingen en fiscale gunstmaatregelen kunnen genieten. Zo zullen ze slechts een beperkte 'microjaarrekening' met minimale toelichtingen moeten neerleggen. Bovendien verwijzen enkele nieuwe fiscale maatregelen nu al expliciet naar de micro-onderneming, bv. de belastingvermindering voor risicodragende investeringen in starters, de vrijstelling van doorstorting van BV voor starters.
Nieuwe criteria voor de kleine vennootschap
In één beweging werden ook de criteria voor de kleine vennootschap wat aangepast. Daarvoor gelden vanaf 1 januari 2016 de volgende criteria:
balanstotaal: 4.500.000 EUR;
netto-omzet: 9.000.000 EUR;
gemiddeld personeelsbestand gedurende het boekjaar: 50.
Er komen dus heel wat nieuwe 'kleine' vennootschappen bij, die vroeger nog 'groot' waren omdat ze de oude criteria wel overschreden.
Bovendien zal een vennootschap langer 'klein' blijven. Als een kleine vennootschap één keer de criteria overschrijdt, blijft ze klein. Pas als de onderneming twee keer op rij de criteria overschrijft, wordt ze groot (met alle daaraan verbonden gevolgen).
25|01|2021
Indexering in fiscaliteit opgeschort
De coronacrisis kost geld. Véél geld. En daarom gaat de regering op zoek naar meer inkomsten. Eén van de maatregelen die al eerder werd gebruikt, is de indexstop in de ...
Lees meer
07|01|2021
Neerlegging jaarrekening weer wat duurder
Naar goede gewoonte werden in december 2020 de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van 2021. Die prijzen zijn gekoppeld aan het ...
Lees meer
01|01|2021
Bedrijfswagens: voordeel van alle aard in 2021
Als een werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt van een werknemer of bedrijfsleider, dan wordt die werknemer/bedrijfsleider op het voordeel belast. De berekening ...
Lees meer