Neerleggingskosten jaarrekening onderneming voor 2016
De meeste vennootschappen met rechtspersoonlijkheid moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. De kosten voor die openbaarmaking worden elk jaar geïndexeerd. Ondernemingen betalen vanaf 2016 opnieuw iets meer voor het neerleggen van hun jaarrekening.
Tarieven voor 2016
De kosten voor de neerlegging van een jaarrekening bestaan uit:
de openbaarmakingskosten verschuldigd aan de Nationale Bank van België (NBB): deze zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 december 2015;
de bekendmakingskosten voor de publicatie in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad;
de bijdrage in de werkingskosten van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN);
de bijdrage in de werkingskosten van het Advies- en controlecomité op de onafhankelijkheid van de commissaris (ACCOC);
de btw (21%) op de twee eerste bedragen.
Ondernemingen betalen sinds 1 januari 2016 volgende tarieven in euro:
Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (xbrl):
volledig model: 418,73 euro
verkort model: 155,67 euro
verbeterde neerlegging: 152,94 euro
Via het internet in PDF-formaat:
volledig model: 482,37 euro
verkort model: 219,32 euro
verbeterde neerlegging: 152,94 euro
Via de post of aan het loket op papier:
volledig model: 489,51 euro
verkort model: 226,34 euro
verbeterde neerlegging: 152,94 euro
Of uw onderneming een jaarrekening volgens het verkort model (schema) mag neerleggen (verlaagd tarief), wordt bepaald door groottecriteria en het al of niet beursgenoteerd zijn van de onderneming. Niet-beursgenoteerde kleine ondernemingen mogen het verkort model gebruiken; grote ondernemingen en beursgenoteerde kleine ondernemingen moeten het volledig model gebruiken.
Het tarief voor de neerlegging van een volledig model van jaarrekening is ook van toepassing voor de geconsolideerde jaarrekening. Het verlaagd tarief geldt dan weer voor jaarrekeningen van kredietinstellingen en van verzekerings- en herverzekeringsondernemingen.
Wanneer een tarieftoeslag betalen?
Ondernemingen moeten hun jaarrekening neerleggen binnen de zeven maanden na de afsluiting van hun boekjaar en binnen de dertig dagen na goedkeuring door de algemene vergadering. Het te laat neerleggen van de jaarrekening heeft allerlei gevolgen. Ondernemingen riskeren onder meer een boete (tarieftoeslag) die kan oplopen tot 1.200 euro (360 euro voor kleine vennootschappen).
Hoe betalen?
Als de jaarrekening via het internet wordt neergelegd (de regel), gebeurt de betaling online met een kredietkaart (Visa of Mastercard) of offline met een overschrijving.
Alleen buitenlandse vennootschappen en Europese Economische samenwerkingsverbanden (EESV's) naar buitenlands recht, en ondernemingen met een omzet van maximum 500.000 euro (excl. btw) mogen hun jaarrekening nog neerleggen op papier. Jaarrekeningen op papier kunnen alleen met een overschrijving worden betaald.
Mededeling van neerlegging van de jaarrekening
De onderneming die haar jaarrekening openbaar heeft gemaakt, ontvangt binnen elf werkdagen na aanvaarding van de jaarrekening van de NBB een "Mededeling van neerlegging van de jaarrekening". Die mededeling geldt ook als verantwoordingsstuk ten aanzien van de belastingadministratie voor de aftrek van de btw op de neerleggingskosten. Dit stuk is m.a.w. gelijkgesteld met een geldige factuur.
15|02|2021
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, ...
Lees meer
25|01|2021
Indexering in fiscaliteit opgeschort
De coronacrisis kost geld. Véél geld. En daarom gaat de regering op zoek naar meer inkomsten. Eén van de maatregelen die al eerder werd gebruikt, is de indexstop in de ...
Lees meer
07|01|2021
Neerlegging jaarrekening weer wat duurder
Naar goede gewoonte werden in december 2020 de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van 2021. Die prijzen zijn gekoppeld aan het ...
Lees meer