Een Vlaamse regularisatie
Naast de fiscale regularisatie van de federale overheid, kunnen ook de gewesten hun eigen regularisatie uitwerken. Het Vlaams Gewest heeft dat gedaan voor de belastingen waar het voor bevoegd is. Voor de concrete regels heeft ze logischerwijze de mosterd gehaald bij de federale regeling.
Tijdelijke regularisatie
Er zit een dubbele tijdsbeperking op de Vlaamse regularisatie: (i) ze kan worden toegepast van 2017 tot eind 2020 (ii) voor inbreuken begaan vóór 1 augustus 2016. Onder 'inbreuken' worden overtredingen die zijn gepleegd met bedrieglijk opzet begrepen.
Voor gewestelijke belastingen
Uiteraard kan de Vlaamse regeling alleen gewestelijke belastingen waarvoor ze bevoegd is regulariseren.
Verjaarde en niet-verjaarde bedragen
Net zoals in de federale regeling wordt er een onderscheid gemaakt tussen fiscaal niet-verjaarde bedragen (FNV) en fiscaal verjaarde (FV) bedragen.
De volgende tarieven gelden:
erfbelasting in rechte lijn en tussen partners: 35 % (FNV) en 37 % (FV)
erfbelasting in alle overige gevallen: 70 % (FNV) en 37 % (FV)
andere belastingen dan erfbelasting: 20 % (FNV) en 37 % (FV)
Het tarief voor de fiscaal verjaarde kapitalen stijgt met 1 % per jaar tot het maximum van 40 % in 2020.
Procedure
De Vlaamse regularisatieprocedure is identiek aan de federale procedure. Wie wil regulariseren, moet een bondige verklaring en fraudeschema opmaken waarin hij de herkomst van de kapitalen verklaart. Bij de aangifte moet de aangever verantwoordingsstukken toevoegen. Daarvoor heeft hij maximaal tot zes maanden na het indienen van de aangifte.
De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) zal de aangever schriftelijk laten weten of de aangifte ontvankelijk is en welk bedrag hij verschuldigd is. De aangever heeft dan vijftien dagen (na verzenddatum van de brief van Vlabel) om de regularisatieheffing te betalen.
Gemengde dossiers
Gemengde dossiers kunnen ook voorkomen: dit zijn dossiers waarbij het niet (onmiddellijk) duidelijk is welke belastingen er juist ontdoken zijn, of waarbij er zowel federale als gewestelijke belastingen moeten worden geregulariseerd.
Doordat er veel gelijkenissen bestaan tussen de Vlaamse regeling en de federale regeling (zelfde tarieven voor fiscaal verjaarde kapitalen, procedures, ...), is het makkelijker om zulke gemengde dossiers in te dienen.
19|03|2021
Rekening-courant: maximum rentevoet bekend
Als u als bedrijfsleider een lening toekent aan uw vennootschap, dan moet uitkijken dat die lening niet groter is dan het eigen vermogen van de vennootschap noch dat de interest ...
Lees meer
12|03|2021
Meerwaarden en herbelegging: geen extra termijn wegens corona
Ondernemers die meerwaarden realiseren op bepaalde immateriële en materiële vaste activa kunnen, mits tijdige herbelegging van de verkoopwaarde of schadevergoeding, ...
Lees meer
04|03|2021
Kwijtschelding van huur ten gevolge van de COVID-19-pandemie - Boekhoudkundig
De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) publiceerde onlangs een ontwerpadvies over de boekhoudkundige verwerking van een kwijtschelding van handelshuur. Volgens ...
Lees meer