Een Vlaamse regularisatie
Naast de fiscale regularisatie van de federale overheid, kunnen ook de gewesten hun eigen regularisatie uitwerken. Het Vlaams Gewest heeft dat gedaan voor de belastingen waar het voor bevoegd is. Voor de concrete regels heeft ze logischerwijze de mosterd gehaald bij de federale regeling.
Tijdelijke regularisatie
Er zit een dubbele tijdsbeperking op de Vlaamse regularisatie: (i) ze kan worden toegepast van 2017 tot eind 2020 (ii) voor inbreuken begaan vóór 1 augustus 2016. Onder 'inbreuken' worden overtredingen die zijn gepleegd met bedrieglijk opzet begrepen.
Voor gewestelijke belastingen
Uiteraard kan de Vlaamse regeling alleen gewestelijke belastingen waarvoor ze bevoegd is regulariseren.
Verjaarde en niet-verjaarde bedragen
Net zoals in de federale regeling wordt er een onderscheid gemaakt tussen fiscaal niet-verjaarde bedragen (FNV) en fiscaal verjaarde (FV) bedragen.
De volgende tarieven gelden:
erfbelasting in rechte lijn en tussen partners: 35 % (FNV) en 37 % (FV)
erfbelasting in alle overige gevallen: 70 % (FNV) en 37 % (FV)
andere belastingen dan erfbelasting: 20 % (FNV) en 37 % (FV)
Het tarief voor de fiscaal verjaarde kapitalen stijgt met 1 % per jaar tot het maximum van 40 % in 2020.
Procedure
De Vlaamse regularisatieprocedure is identiek aan de federale procedure. Wie wil regulariseren, moet een bondige verklaring en fraudeschema opmaken waarin hij de herkomst van de kapitalen verklaart. Bij de aangifte moet de aangever verantwoordingsstukken toevoegen. Daarvoor heeft hij maximaal tot zes maanden na het indienen van de aangifte.
De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) zal de aangever schriftelijk laten weten of de aangifte ontvankelijk is en welk bedrag hij verschuldigd is. De aangever heeft dan vijftien dagen (na verzenddatum van de brief van Vlabel) om de regularisatieheffing te betalen.
Gemengde dossiers
Gemengde dossiers kunnen ook voorkomen: dit zijn dossiers waarbij het niet (onmiddellijk) duidelijk is welke belastingen er juist ontdoken zijn, of waarbij er zowel federale als gewestelijke belastingen moeten worden geregulariseerd.
Doordat er veel gelijkenissen bestaan tussen de Vlaamse regeling en de federale regeling (zelfde tarieven voor fiscaal verjaarde kapitalen, procedures, ...), is het makkelijker om zulke gemengde dossiers in te dienen.
17|12|2020
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en ...
Lees meer
11|12|2020
Nieuwe effectentaks boven het doopvont
Op 4 november jl. verraste de regering vriend en vijand met een bericht in het Staatsblad. Dat bericht betrof de invoering van de jaarlijkse taks op effectenrekeningen. Het kwam ...
Lees meer
08|12|2020
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale ...
Lees meer