Douane 2018
Eind vorig jaar stelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn beleidsnota voor. Daarin werden onder meer de hervorming VenB uit de doeken gedaan. Maar ook voor de douane staan er nog plannen klaar. Wat zit er in de pijplijn?
Voorbereiden Brexit
Na de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk geen lidstaat van de Europese Unie meer zijn. Goederenverkeer tussen België en het VK wordt daardoor opnieuw extra-communautair. Dat betekent dat leveringen naar het VK uitvoer worden en leveringen vanuit het VK invoer.
Het betekent ook dat deze verrichtingen aan douaneformaliteiten onderworpen worden. De Douaneadministratie bereidt dit alles voor, om de negatieve impact op de Belgische bedrijven zoveel mogelijk te beperken.
Centralized Clearance: België als logistieke hub
Sinds mei 2016 kunnen ondernemingen kiezen om al hun douaneaangiften bij één kantoor naar keuze in de EU in te dienen. Dit wordt de centralized clearance genoemd. België wil zich profileren als interessant land om deze centralized clearance te doen en zo een logistieke hub in Europa worden. Daarvoor zal de overheid met het bedrijfsleven samenwerken. Bedoeling is Customs Competence Centers (3C) aan te trekken.
System Based Approach: in de logistiek gaat men steeds meer werken volgens het just in time-principe in plaats van grote stocks te houden. De douane past haar aanpak hieraan aan met de System Based Approach, waarbij controles gebeuren door horizontaal toezicht in plaats van transactionele controles bij elke aangifte.
Verder inzetten op automatisering
De douane zal ook verder werken aan automatisering door:
de toegang tot Europese applicaties te uniformiseren (Uniform User Management & Digital Signatures of UUM-DS);
een portaal te voorzien waar bedrijven grensoverschrijdende vergunningen elektronisch kunnen aanvragen (Customs Decision Management System of CDMS);
de creatie van een 'Enig Klantendossier' waar economische operatoren al hun geregistreerde gegevens kunnen consulteren (contactgegevens, vergunningen, statusaanvragen, bevoegde diensten) en nieuwe vergunningsaanvragen of wijzigingen van bestaande vergunningen op digitaal kunnen indienen.
15|02|2021
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, ...
Lees meer
25|01|2021
Indexering in fiscaliteit opgeschort
De coronacrisis kost geld. Véél geld. En daarom gaat de regering op zoek naar meer inkomsten. Eén van de maatregelen die al eerder werd gebruikt, is de indexstop in de ...
Lees meer
07|01|2021
Neerlegging jaarrekening weer wat duurder
Naar goede gewoonte werden in december 2020 de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van 2021. Die prijzen zijn gekoppeld aan het ...
Lees meer