Mobiliteitsbudget en cash for car
Met het mobiliteitsbudget en de cash for car-regeling promoot de regering andere vervoersmiddelen dan de bedrijfswagen. Cash for car werd al goedgekeurd in het parlement. De regering is het intern al wel eens over het mobiliteitsbudget. Maar de Kamer moet nog instemmen met de concrete regels.
Verschil tussen cash for car en mobiliteitsbudget
Cash for car, ook wel de mobiliteitsvergoeding, doet letterlijk wat het zegt. Het maakt het voor werknemers mogelijk om hun salariswagen te ruilen voor loon in geld.
Het mobiliteitsbudget sluit hierbij aan, maar is niet hetzelfde. Het mobiliteitsbudget geeft werkgevers en werknemers meer mogelijkheden. De werknemer kan zijn budget verdelen over verschillende vervoersmiddelen: een salariswagen, het openbaar vervoer, de fiets. Het budget wordt bepaald op basis van wat de wagen van de werknemer precies kost aan de werkgever, de Total Cost of Ownership of TCO.
Het mobiliteitsbudget in drie stappen
Stap 1: U ruilt uw auto voor een milieuvriendelijker model. De auto heeft een lagere CO2-uitstoot. Het belastbaar voordeel van uw auto is lager. U heeft nog budget over voor andere vervoersmiddelen. Voor de werkgever blijven de kosten aftrekbaar in functie van de CO2-uitstoot.
Stap 2: U gebruikt naast de auto ook andere, meer duurzame vervoersmiddelen, bv. het openbaar vervoer, de fiets. Dit is in het voordeel van u en van uw werkgever: deze vervoersmiddelen zijn belastingvrij voor u en volledig aftrekbaar voor de werkgever. Voorbeeld: u rijdt met de auto naar het station en neemt daar de trein naar zijn werk.
Stap 3: U hebt niet het ganse mobiliteitsbudget gebruikt (na milieuvriendelijke auto + gebruik ander vervoersmiddel). U krijgt het saldo in de vorm van een geldbedrag dat onderworpen wordt aan sociale bijdragen.
Keuzesysteem
Het is een optioneel systeem. Zowel voor de werkgevers als voor de werknemers. Werkgevers zijn niet verplicht het systeem aan te bieden. U hebt als werknemer de keuze in het systeem te stappen.
Voorwaarden
Werkgevers moeten al minstens 36 maanden een bedrijfswagenbeleid voeren. Voor starters gelden er soepeler voorwaarden.
U hebt alleen recht op een mobiliteitsbudget als u al een salariswagen hebt.
24|06|2022
Investeringsaftrek 2022: op welk percentage heeft u recht ?
Eind 2020 verhoogde de wetgever het standaardtarief van de investeringsaftrek van 8% naar 25% voor de vaste activa die worden verkregen of tot stand gebracht tussen 12 maart ...
Lees meer
21|06|2022
Laadpalen: eerste wijziging aan nieuwe wetgeving
De komende jaren verandert er heel wat op het vlak van de aftrekbaarheid van de beroepskosten van voertuigen. Wagens die op een fossiele brandstof rijden, verliezen de aftrek ...
Lees meer
10|06|2022
6% btw voor afbraak en heropbouw door 'eenzelfde' persoon
Bouwwerkzaamheden zijn onderworpen aan het gewone btw-tarief van 21%. Daar zijn enkele uitzonderingen op, zoals bij de verbouwing van een oude woning; het tarief is dan ...
Lees meer