Nieuwsberichten

02.05.2019 - Wegwijs in de structuur van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen

Het langverwachte nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is sinds 1 mei in werking. Het WVV steekt ons vennootschapsrecht in een modern jasje. Ook de nummering van de artikelen is modern te noemen. Een trend die ingezet is door het Wetboek van Economisch recht. Wie daarmee al vertrouwd is, zal snel zijn weg vinden in het WVV. Voor de anderen is het wellicht even wennen.
Lees meer

25.04.2019 - Kent u de Gedragscode kmo-financiering?

Bij het overnemen, het starten of het uitbreiden van een zaak is kredietverlening cruciaal. De Gedragscode kmo-financiering van de interprofessionele organisaties Unizo, UCM, NSZ en Febelfin helpt én informeert kmo’s die een krediet willen aangaan. Sinds vorig jaar is een nieuwe code van toepassing die de Gedragscode uit 2014 aanpast. Na de actualisering van de financieringswet volgde immers logischerwijze een evaluatie en een update van de Gedragscode. De nieuwe Gedragscode heeft bindende kracht sinds 6 september 2018.
Lees meer

22.04.2019 - Betere compensatie bij hinder door werken voor handelaars in Brussel

Moeilijke toegang voor leveranciers en klanten, verminderde zichtbaarheid, lawaai, …het zijn maar enkele voorbeelden van overlast tijdens openbare werken. Maar, voor handelaars in Brussel die hinder ondervinden van openbare werken, is er goed nieuws. Sinds 25 maart 2019 kunnen zij rekenen op een vergoeding tot wel 2.700 euro.
Lees meer

20.04.2019 - Successief vruchtgebruik en registratiebelasting

Met successief vruchtgebruik kopen drie partijen (ouders, kinderen en vennootschap) samen een onroerend goed. Deze techniek heeft wel specifieke fiscale gevolgen.
Lees meer

17.04.2019 - Indexering onroerende voorheffing in Vlaanderen 2019

In Vlaanderen krijgen belastingplichtigen met twee kinderen of meer een korting op hun onroerende voorheffing. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd.
Lees meer

15.04.2019 - De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op de schenking van familiale vennootschappen

Het nieuwe vennootschapsrecht moest eigenlijk fiscaal neutraal blijven. Toch heeft het, en dat kan eigenlijk niet anders, een fiscale impact. Ook bijvoorbeeld op de overdracht door schenking of vererving van familiale ondernemingen. De Vlaamse regels zijn ondertussen al op de nieuwe regels afgestemd.
Lees meer

12.04.2019 - Consolidatie in België

Ook België heeft nu in de vennootschapsbelasting een beperkt consolidatieregime opgezet. Daarmee kunnen groepsvennootschappen voortaan gedeeltelijk hun winsten doorschuiven naar verlieslatende groepsleden door een groepsbijdrage te doen. Aan het systeem, dat vanaf aanslagjaar 2020 in werking is, zijn wel heel wat voorwaarden verbonden.
Lees meer

09.04.2019 - Beroepskostenforfait ook voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige ondernemer, dan kunt u vanaf aanslagjaar 2019 uw beroepskosten forfaitair aftrekken. Tot nu toe kon dat niet, omdat tegen winsten alleen werkelijke bewezen beroepskosten konden worden afgezet. Vanaf nu kunt u als ondernemer wel kiezen voor het forfait.
Lees meer

07.04.2019 - Wanneer treedt het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking?

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is op 4 april verschenen in het Belgisch Staatsblad. Voor nieuwe vennootschappen en verenigingen geldt 1 mei 2019 als inwerkingtreding. Voor de bestaande vennootschappen en verenigingen wordt het WVV voor het eerst van toepassing op 1 januari 2020 of vroeger bij de eerstvolgende statutenwijziging.
Lees meer

04.04.2019 - Eerste kennismaking met de hervorming van het vennootschapsrecht

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is op 4 april verschenen in het Belgisch Staatsblad! Wij staan al even stil bij de meest spraakmakende wijzigingen in deze hervorming van ons vennootschapsrecht. Voor nieuwe vennootschappen en verenigingen geldt 1 mei 2019 als datum van inwerkingtreding. Bestaande vennootschappen en verenigingen krijgen nog even respijt tot 1 januari 2020.
Lees meer

01.04.2019 - Alle boekhouders krijgen de titel van accountant

Op 1 juni 2019 gaat in principe het nieuwe Instituut van Belastingconsulenten en Accountants (IBA) van start. De langverwachte fusie tussen het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) en het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) is dan een feit. De bestaande titels krijgen een nieuwe benaming. Alle boekhouders worden accountant.
Lees meer

26.03.2019 - Geïndexeerde bedragen personenbelasting aanslagjaar 2019 en 2020

Een overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting. In dit overzicht vindt u de federale bedragen terug. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald, werden niet opgenomen.
Lees meer

24.03.2019 - Centra voor grote ondernemingen: criteria grote onderneming aangepakt

Binnen de administratie zijn er specifieke centra bevoegd voor grote ondernemingen. Eind 2018 heeft de FOD Financiën gesleuteld aan de criteria die bepalen of een onderneming onder de noemer ‘grote onderneming’ valt. De nieuwe aanpak geldt sinds januari 2019.
Lees meer

22.03.2019 - Definitieve regeling Wijninckx-bijdrage voor aanvullende pensioenen nu toch uit de startblokken

Doet u voor werknemers stortingen voor de opbouw van een aanvullend pensioen? Dan betaalt u op de gestorte premies in bepaalde gevallen een "Wijninckx-bijdrage". De invoering van die bijzondere bijdrage is een proces van jaren. Maar de definitieve fase met een nieuwe berekeningsbasis is nu toch van start gegaan op 1 januari 2019.
Lees meer

18.03.2019 - Voor welke specifieke investeringen krijgt u subsidies in Brussel?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steunt ondernemers via een breed gamma aan subsidies. Voor verschillende steunaanvragen treden op 25 maart 2019 aangepaste regels in werking. Wij doen een poging om door de bomen dit nieuwe Brusselse subsidiebos in kaart te brengen.
Lees meer

15.03.2019 - Wat houdt de prospectusplicht voor kmo's in?

Kmo's die een beroep doen op het brede publiek voor financiering, krijgen te maken met de prospectusregeling. Sinds 21 juli 2018 bepalen nieuwe drempels of er voor een bepaalde verrichting ofwel een prospectus ofwel een informatienota moet worden opgesteld. In deze bijdrage staan we kort stil bij de nieuwe prospectuswet.
Lees meer

13.03.2019 - UBO-register, u heeft tijd tot 30 september

In het UBO-register moeten alle uiteindelijk begunstigden of ultimate beneficial owners van vennootschappen zich registreren. Ze moeten daarbij allerlei gegevens over de achterliggende natuurlijke personen melden. Omdat de site waarop de gebruikers zich kunnen registreren op zich liet wachten, wordt de deadline waartegen de betrokken personen zich voor het eerst moesten registreren opnieuw uitgesteld. Nieuwe datum is 30 september 2019.
Lees meer

09.03.2019 - Een overzicht van de interestvoeten bij betalingsachterstand

De wettelijke interestvoet voor 2019, die gebruikt wordt in burgerlijke en handelszaken, blijft onveranderd ten opzichte van 2018. Maar hoe zit het met de andere interestvoeten bij betalingsachterstand? De meeste interestvoeten worden voor een semester of een maand vastgelegd.
Lees meer

06.03.2019 - Hoeveel vraagt het Bestuur van het Staatsblad voor een bekendmaking?

Sinds 1 januari 2019 zijn de bedragen die het Bestuur van het Belgisch Staatsblad aanrekent voor een mededeling of aankondiging in het Staatsblad geïndexeerd. Intussen zijn ook de tarieven voor de bekendmaking van akten van een onderneming of vereniging geïndexeerd. Die tarieven gelden sinds 1 maart 2019.
Lees meer

04.03.2019 - Grensbedragen voor vrijgestelde gelegenheidsgeschenken ook fiscaal opgetrokken

Geeft u af en toe een geschenk aan uw werknemers? Dat kan op een fiscaal gunstige manier. De kosten zijn voor de onderneming aftrekbaar. Bij de werknemer is het geschenk dan weer als sociaal voordeel vrijgesteld. Sinds eind vorig jaar zijn de sociale en fiscale bedragen terug op één lijn gebracht.
Lees meer

01.03.2019 - Forfaitaire btw-regeling in welke sectoren?

De lijst van sectoren die de forfaitaire btw-regeling mogen toepassen wordt bij koninklijk besluit vastgelegd. De lijst voor 2019 werd ondertussen bekendgemaakt. Daarbij werden ook de toepassingsvoorwaarden nog eens uitdrukkelijk vastgesteld. Het oude KB uit 1969 werd hiermee opgeheven.
Lees meer

25.02.2019 - Voordelen toegekend door buitenlandse ondernemingen

Wat als een buitenlandse vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan een Belgische werknemer? Wie houdt er bedrijfsvoorheffing in? Wie stelt de nodige fiches op? En is dat voordeel belastbaar?
Lees meer

22.02.2019 - Bemiddelingsdienst beoordeelt vragen voor kwijtschelding of vermindering boetes en belastingverhogingen

Wilt u een kwijtschelding of vermindering van een belastingverhoging of fiscale boete? Dan kunt u vanaf nu een vraag richten tot de fiscale bemiddelingsdienst. De Cel administratieve sancties van deze dienst behandelt uw verzoek.
Lees meer

20.02.2019 - Nieuwe interestaftrekbeperking al vanaf 2019

Een van de elementen van de hervorming van de vennootschapsbelasting is de nieuwe interestaftrekbeperking. De regering heeft de inwerkingtreding van de nieuwe regels vervroegd, zodat ze al van toepassing zijn in 2019.
Lees meer

17.02.2019 - Voordeel van alle aard bedrijfswagen daalt in 2019

Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element voor de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd in een koninklijk besluit. De cijfers voor dit jaar zijn gunstig voor de belastingplichtige: het voordeel van alle aard daalt.
Lees meer

17.02.2019 - Voordeel van alle aard bedrijfswagen daalt in 2019

Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element voor de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd in een koninklijk besluit. De cijfers voor dit jaar zijn gunstig voor de belastingplichtige: het voordeel van alle aard daalt.
Lees meer

14.02.2019 - Zijn ontvangen subsidies belastbaar?

Wat met de subsidies die een vennootschap ontvangt? Betaalt de vennootschap er belasting op? Of stelt de overheid subsidies vrij van belastingen?
Lees meer

12.02.2019 - Recht op outplacement voor werknemers die niet beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt geschrapt

In de algemene regeling van outplacement blijft alles bij het oude maar in de bijzondere regeling komt de wetgever de werkgevers tegemoet. Sinds 1 december 2018 kreeg de notie ‘werknemer die niet beschikbaar op de arbeidsmarkt moet blijven’ immers een striktere invulling. Maar nu is het recht op dit bijzonder outplacement voor 45–plussers geschrapt. Ook wanneer ze er zelf om vragen, moet de werkgever geen outplacementbegeleiding aanbieden. We verklaren ons nader.
Lees meer

10.02.2019 - De nieuwe winstpremie in uw boekhouding

Sinds 1 januari 2018 kunnen vennootschappen beslissen een deel of het geheel van hun “winst van het boekjaar” toe te kennen aan hun werknemers. Volgens de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) komt de winstpremie neer op een resultaatverwerking.
Lees meer

07.02.2019 - Hoe de nieuwe winstpremie berekenen?

De wijzigingen aan het stelsel van werknemersparticipatie in het kapitaal van de vennootschappen (wet van 22 mei 2001) dateren intussen van 1 januari 2018. Toen zag de winstpremie voor werknemers het levenslicht (programmawet van 25 december 2017). Sinds 1 januari 2019 is de berekeningswijze verduidelijkt en kunnen werkgevers sommige werknemerscategorieën uitsluiten uit het voordeel.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  [18]  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49