Nieuwsberichten

20.01.2017 - Btw en online kansspelen

Vroeger gold voor alle spelen en weddenschappen een btw-vrijstelling. Sinds augustus 2016 zijn de regels evenwel aangepast. Online weddenschappen vallen sindsdien buiten de vrijstelling. Daarbij rijzen natuurlijk wel wat vragen: op welke spelen moet er nu btw worden aangerekend en hoeveel btw precies? Wij gaan op zoek naar de antwoorden.
Lees meer

17.01.2017 - Interne meerwaarden ontsnappen niet meer aan belasting

Sinds 1 januari 2017 wordt het systeem van de interne meerwaarden minder interessant. Een inbreng gevolgd door een latere belastingvrije uitkering zal immers niet langer mogelijk zijn. Een beetje meer uitleg.
Lees meer

14.01.2017 - Nu toch btw-aftrek op basis van een niet-conforme aankoopfactuur?

Volgens het algemene principe heeft een btw-plichtige geen recht op aftrek zonder een conforme factuur. Nu blijkt uit recente rechtspraak van het Europees Hof van Justitie dat de aftrek op btw niet zomaar geweigerd mag worden enkel en alleen omdat bepaalde verplichte vermeldingen niet op de factuur staan. Als de btw-belastingplichtige via andere documenten kan aantonen dat er voldaan is aan de materiële voorwaarden, volstaat dit voor de uitoefening van de btw-aftrek.
Lees meer

12.01.2017 - Jaarrekening vereniging: neerleggingskosten voor 2017

De tarieven die (internationale) verenigingen en stichtingen betalen voor het neerleggen van hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België zijn geïndexeerd. Sinds 1 januari 2017 zijn nieuwe tarieven van toepassing. De gebruikte drager en het model van de jaarrekening bepalen het te betalen bedrag.
Lees meer

10.01.2017 - Jaarrekening onderneming: neerleggingskosten voor 2017

De meeste vennootschappen met rechtspersoonlijkheid moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. Het tarief voor het neerleggen van jaarrekeningen wordt bepaald door de gebruikte drager, de begindatum van de jaarrekening, en het model van de jaarrekening. De kosten voor die openbaarmaking worden elk jaar geïndexeerd.
Lees meer

06.01.2017 - Statistiekverplichting: jaarlijkse structuurenquête bijgewerkt

De jaarlijkse structuurenquête van de FOD Economie is gewijzigd. Via nieuwe vragenlijsten wordt informatie over de activiteit, werkgelegenheid, opbrengsten, kosten en investeringen van ondernemingen, verenigingen en zelfstandigen ingezameld. Deelname is verplicht voor de geselecteerde bedrijven.
Lees meer

02.01.2017 - Arbeidsovereenkomst: geïndexeerde loonbedragen voor 2017

In verschillende bedingen in arbeidscontracten zoals het scholingsbeding, het niet-concurrentiebeding en het scheidsrechterlijk beding spelen loonbedragen die jaarlijks worden geïndexeerd, een cruciale rol. De geldigheid van deze arbeidsbedingen is afhankelijk van het al dan niet overschrijden van die geïndexeerde bedragen. De nieuwe loonbedragen zijn sinds 1 januari 2017 van toepassing.
Lees meer

22.12.2016 - Fiscaal statuut van de meewerkende echtgenoot

Een meewerkende echtgenoot is een echtgenoot die een zelfstandige werkelijk helpt in het uitoefenen van diens activiteit. De belastingplichtige kan een deel van zijn inkomen aan zijn meewerkende echtgenoot toerekenen. We bekijken kort de specifieke regels van dit statuut.
Lees meer

20.12.2016 - Jaarrekening ondernemingen: Nationale Bank publiceert nieuwe lijst met rekenkundige en logische controles

Elke neergelegde jaarrekening wordt door de Balanscentrale van de Nationale Bank van België aan een lijst van rekenkundige en logische controleformules onderworpen. De Nationale Bank heeft die controlelijst voor de jaarrekening van de ondernemingen over de boekjaren die aanvangen vanaf 1 januari 2016 opnieuw aangepast.
Lees meer

18.12.2016 - Nieuwe maatregel voor werklozen: Springplank naar zelfstandige

Tot voor kort mochten werklozen slechts bij wijze van uitzondering een nevenactiviteit uitoefenen als zelfstandige. Dankzij een nieuwe maatregel van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening kunnen werklozen gedurende twaalf maanden een nevenactiviteit als zelfstandige combineren met werkloosheidsuitkeringen. De maatregel "Springplank naar zelfstandige" bestaat sinds 1 oktober 2016.
Lees meer

16.12.2016 - Lage activiteitsinkomsten: belastingkrediet wordt uitgebreid

Het belastingkrediet voor lage activiteitsinkomsten is bedoeld voor belastingplichtigen die uit hun beroepsactiviteit slechts een beperkt inkomen halen. Als ze minder dan 670,00 EUR belasting betalen, krijgen ze het saldo zelfs terugbetaald. Het systeem wordt nu ook uitgebreid tot nieuwe categorieën zelfstandigen.
Lees meer

15.12.2016 - Hoe verjaarde schulden boekhoudkundig verwerken?

Verjaring is een middel om door verloop van een zekere tijd iets te verkrijgen of van een verbintenis te worden bevrijd. Hoe een schuld boekhoudkundig moet worden verwerkt als de verjaringstermijn is verstreken, verduidelijkt de Commissie voor Boekhoudkundige Normen in haar advies 2016/12.
Lees meer

11.12.2016 - Dividenduitkering aan buitenlandse vennootschap: bijkomende voorwaarden voor verlaagd tarief RV

Sinds eind 2015 geldt er een bijzonder tarief van 1,6955 % in de roerende voorheffing op dividenden die worden uitgekeerd aan buitenlandse moedervennootschappen. Dit tarief werd ingevoerd om de Belgische regels in overeenstemming te brengen met de Europese regels. De wetgever heeft nu nieuwe voorwaarden toegevoegd waaraan moet worden voldaan om van dit gunsttarief te kunnen genieten.
Lees meer

07.12.2016 - Betalingen aan belastingparadijzen: aangifteplicht verstrengd

Vennootschappen die betalingen doen van meer dan 100.000 EUR aan belastingparadijzen moeten dit aan de fiscus melden. Deze verplichting wordt op verschillende gebieden uitgebreid, zo wordt onder andere de definitie van ‘belastingparadijs’ aangepast.
Lees meer

04.12.2016 - Pop up’s in Vlaanderen hebben eigen huurregime

Pop up-winkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Sinds 1 september 2016 bestaat er in Vlaanderen voor deze kortlopende huurcontracten een apart huurregime. De principes zijn gebaseerd op de Handelshuurwet maar met enkele duidelijke verschillen zoals de soepele opzeggingsmogelijkheden.
Lees meer

03.12.2016 - Fiscaal co-ouderschap vanaf 2017 uitgebreid tot meerderjarige kinderen

Bij fiscaal co-oudershap delen ex-partners het fiscaal voordeel dat ze krijgen omdat ze hun gemeenschappelijke kinderen ten laste hebben. De ouders delen het ouderlijk gezag en de huisvesting van de kinderen. Tot nu toe kwamen enkel minderjarige kinderen voor het systeem in aanmerking. Vanaf 2017 kan het ook voor de meerderjarige kinderen.
Lees meer

01.12.2016 - Tijdelijke procedure voor werkgeversgroeperingen opnieuw verlengd

De aanvraagprocedure die werkgeversgroeperingen moeten volgen, wordt opnieuw verlengd met een jaar. De procedure moest normaal al buiten werking treden op 1 juli 2015. Door de tweede verlening komt er terug een jaar bij en zal de procedure lopen tot 1 juli 2017. Deze regeling houdt verschillende voordelen in, zowel voor de ondernemingen als voor de werknemers.
Lees meer

29.11.2016 - Basisrentevoet voor belastingvermeerdering bij geen of onvoldoende voorafbetalingen

Alle belastingplichtigen die winsten of baten behalen, moeten voorafbetalingen doen. Bij geen of ontoereikende voorafbetalingen wordt een belastingvermeerdering toegepast. Vanaf het aanslagjaar 2018 zal de basisrentevoet, die bij de berekening van die belastingvermeerdering wordt gebruikt, nooit minder bedragen dan 1%. Daardoor bedraagt het vermeerderingspercentage ook automatisch altijd minimum 2,25%.
Lees meer

26.11.2016 - Recht van opstal juridisch en fiscaal toegelicht

Naast vruchtgebruik en erfpacht is ook het recht van opstal een juridisch begrip met een lange traditie. In deze bijdrage focussen we eerst op de burgerrechtelijke aspecten. Daarna bekijken we ook enkele fiscale aspecten.
Lees meer

23.11.2016 - Octrooiaftrek verdwijnt, innovatieaftrek verschijnt

De aftrek voor octrooi-inkomsten in zijn huidige vorm wordt afgeschaft met een vijfjarige overgangsregeling. Tegelijk werkt de regering tegen het jaareinde aan een nieuwe, verruimde aftrek voor innovatie-inkomsten.
Lees meer

20.11.2016 - Kantines van verenigingen: hoe zit het met de btw?

Een voetbalclub of fanfare die een kantine openhoudt, vind je in zowat elk Belgisch dorp. Onder bepaalde voorwaarden zijn die kantines vrijgesteld van btw. Vanaf 1 januari 2017 veranderen de regels echter. Tijd dus om de nieuwe regels te bekijken en na te gaan of uw vereniging de vrijstelling nog kan blijven toepassen.
Lees meer

16.11.2016 - Op zoek naar alternatieve beloning? Betaal de poetsvrouw van uw werknemer

Een gewone loonsverhoging geven aan uw werknemer of bedrijfsleider kost veel geld. Tegelijkertijd houdt uw werknemer of bedrijfsleider er in verhouding niet zoveel aan over. U kan echter ook op een fiscaal interessante manier uw personeel belonen. Eén manier daarvan is de ‘bonus voor diensten aan huis’. Daarmee kan u de poetsvrouw, tuinman of klusjesdienst van uw werknemer betalen.
Lees meer

13.11.2016 - Bezwaar indienen kan nu ook bij controle- of ontvangkantoor

Als u problemen heeft met een aanslag die u wordt opgelegd door de fiscus, kan u daartegen bezwaar aantekenen. Zo’n ‘bezwaarschrift’ moet u indienen bij de gewestelijk directeur. Probleem is dat veel belastingplichtigen hun bezwaar bij de verkeerde persoon of dienst indienen. Dat kan er toe leiden dat het bezwaar onontvankelijk is. Het wordt met andere woorden niet eens inhoudelijk (‘ten gronde’) bekeken. Deze regel werd door de programmawet voor de tweede keer versoepeld.
Lees meer

10.11.2016 - Werken op een feestdag opent recht op inhaalrust

Werknemers te werk stellen op feestdagen is in principe verboden. Als zondagsarbeid is toegestaan, mag uw werknemer wel tijdens een feestdag werken. Hij heeft dan recht op "inhaalrust".
Lees meer

07.11.2016 - Feestdagenregeling voor 2017

Als een feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in uw onderneming, moet hij worden vervangen. Vóór 15 december a.s. moet u in de lokalen van uw onderneming een bericht aanplakken met de vervangingsdagen van 2017.
Lees meer

05.11.2016 - Moet ik een eindejaarspremie uitbetalen?

Veel werknemers kijken stilaan uit naar hun eindejaarspremie of dertiende maand. Maar de uitbetaling van deze premie is geen wettelijke verplichting voor de werkgever. Alles hangt af van de geldende regeling in de sector of op ondernemingsniveau.
Lees meer

02.11.2016 - Hoger beroep tegen homologatievonnis van onderneming in moeilijkheden

Bij een gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord moet de rechter het herstel- of betalingsplan homologeren. Een schuldeiser die niet akkoord is met het gehomologeerde afbetalingsplan, kan hiertegen in beroep gaan. Dit hoger beroep moest hij vroeger enkel tegen de schuldenaar richten. Sinds 18 juli 2016 moet dit beroep worden gericht tegen alle (overige) partijen die tijdens de procedure zijn tussengekomen.
Lees meer

28.10.2016 - Klantenlistings in de btw: regeling versoepeld voor kleine ondernemingen

Ondernemingen zijn in principe verplicht jaarlijks een klantenlisting in te dienen. Ze moeten aan de administratie laten weten wie hun klanten zijn. Voor kleine ondernemingen is deze regel sinds 1 juli 2016 versoepeld.
Lees meer

27.10.2016 - Europese antimisbruikregels

Zowel op nationaal vlak als op internationaal vlak wordt op verschillende wijzen fiscaal misbruik bestreden. In België kan de fiscus het beruchte artikel 344 van het wetboek inkomstenbelasting toepassen. Ook de Europese Unie blijft de strijd met fiscaal misbruik aangaan. Zo werd afgelopen zomer de nieuwe Europese antimisbruikrichtlijn inzake belastingontwijking gepubliceerd. Een kort overzicht van enkele van de belangrijkste punten.
Lees meer

21.10.2016 - Uitzendarbeid voortaan zonder de 48-urenregel

Sinds 1 oktober jl. moet elk uitzendcontract schriftelijk worden afgesloten ten laatste op het ogenblik waarop de uitzendkracht in dienst treedt. De 48-urenregeling in de uitzendsector behoort definitief tot het verleden. Een overeenkomst op papier blijft mogelijk maar het gebruik van de elektronische variant wordt gestimuleerd.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  [27]  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49