Nieuwsberichten

18.10.2016 - De gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf

De kogel is door de kerk. De Britten hebben zich uitgesproken vóór een Brexit. Dat een Brexit gevolgen voor het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk en hier zal hebben, staat buiten kijf. Omdat het de eerste keer is dat een land uit de Europese Unie zal treden, zijn de gevolgen moeilijk te voorspellen. Alles zal afhangen van de onderhandelingen over de uittreding.
Lees meer

15.10.2016 - Vouchers krijgen apart btw-statuut

Met een voucher of waardebon kan je als klant een product of dienst aankopen. Voor een ‘voucher’ zijn er twee momenten relevant: ten eerste de aankoop, ten tweede het gebruik. Op Europees vlak is hierover recent een richtlijn uitgewerkt. Hoofdregel is dat de twee momenten (aankoop en gebruik) niet als een aparte btw-handeling worden gezien. De lidstaten moeten deze regels nu nog omzetten in nationale wetgeving.
Lees meer

13.10.2016 - Doelgroepgerichte AAFisc helemaal operationeel

De hervorming van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit (AAFisc) is rond. Sinds 1 juli 2016 is de AAFisc geen materiegerichte organisatie meer maar wel een doelgroepgerichte organisatie per type belastingplichtige. De drie administraties of centra zijn intussen volledig operationeel. Er is een centra voor particulieren, voor kmo's en één voor grote ondernemingen.
Lees meer

10.10.2016 - Mededingingsregels voor kmo's

Kent u uw rechten en plichten in het kader van het mededingingsrecht? In een praktische gids van de Belgische mededingingsautoriteit wordt het mededingingsrecht voor Belgische kmo's verduidelijkt.
Lees meer

06.10.2016 - Erfpacht juridisch en fiscaal toegelicht

Naast vruchtgebruik is ook erfpacht een juridisch begrip met een lange traditie. In deze bijdrage focussen we eerst op de burgerrechtelijke aspecten. Daarna bekijken we ook enkele fiscale aspecten.
Lees meer

03.10.2016 - Gewestelijke deadlines voor aanvraag terugbetaling educatief verlof

Als uw werknemer educatief verlof opneemt, moet u die uren doorbetalen. U kan wel een terugbetalingsdossier indienen. Voor het indienen van die aanvraag moet u -sinds de zesde staatshervorming- bij de gewesten zijn. En die gewesten hanteren verschillende termijnen.
Lees meer

01.10.2016 - Deeleconomie: de btw-aspecten

Eerder bespraken we al het nieuwe regime in de inkomstenbelasting voor inkomsten uit de deeleconomie. Activiteiten ontplooien in de deeleconomie heeft echter ook btw-gevolgen. In deze bijdrage doen we de btw-aspecten uit de doeken.
Lees meer

31.08.2016 - Publiciteit op wagen aanbrengen: geen aftrekbeperking btw meer

De btw op autokosten is beperkt tot 50 %. In principe geldt dat voor alle autokosten. Daar komt vanaf nu verandering in. Het aanbrengen van reclame op een wagen wordt door de fiscus niet meer gezien als autokost, maar als publiciteitskost.
Lees meer

28.08.2016 - Waalse woonbonus anno 2016: woonbonus wordt ‘chèque habitat’

Sinds de regionalisering van de personenbelasting zijn de gewesten bevoegd voor de belastingverminderingen voor de ‘eigen woning’. Eerder stonden we al stil bij de wijzigingen die het Vlaams Gewest heeft doorgevoerd. Anno 2016 zijn we zo tot de geïntegreerde Vlaamse woonbonus gekomen. Ook het Waals gewest heeft vanaf 2016 haar wetgeving aangepast: de woonbonus werd vervangen door de chèque habitat.
Lees meer

25.08.2016 - Invloed van het nieuw Vlaams doelgroepenbeleid op de patronale RSZ

De Vlaamse overheid is op 1 juli 2016 met een eigen doelgroepenbeleid gestart. Ze verleent financiële steun voor de aanwerving en tewerkstelling van werknemers ouder dan 55, laag- en middengeschoolde jongeren onder de 25 en personen met een arbeidshandicap. Dit nieuwe beleid heeft gevolgen voor de patronale RSZ die u moet betalen voor het aanwerven of tewerkstellen van deze groepen werknemers. In Brussel en Wallonië blijven voorlopig de federale maatregelen van kracht.
Lees meer

20.08.2016 - Op weg naar een volwaardig statuut voor de student-ondernemer

Vanaf 2017 komt er een echt statuut voor alle studenten die de stap zetten om aan het ondernemerschap te beginnen. Het toekomstig statuut voorziet een gunstig stelsel van bijdragen in het sociaal statuut van zelfstandigen. De jongeren die hun studies combineren met ondernemen, blijven fiscaal ten laste van hun ouders.
Lees meer

17.08.2016 - Kleine ondernemingen: wie wordt er uitgesloten?

Kleine ondernemingen zijn van btw vrijgesteld: ze moeten geen btw aanrekenen op hun diensten, maar mogen evenmin de btw die ze zelf betalen, aftrekken. Een onderneming is ‘klein’ voor de btw als ze een omzet heeft die minder bedraagt dan 25.000 EUR. Sommige ondernemingen worden evenwel van de bijzondere regeling uitgesloten, zelfs als ze onder de drempel blijven.
Lees meer

15.08.2016 - Nieuwe modellen voor neerlegging jaarrekening: het micromodel

Op de website van de Balanscentrale zijn nieuwe modelformulieren voor de neerlegging van de jaarrekening van ondernemingen beschikbaar: een nieuwe versie van het volledig en het verkort model, én het micromodel. Voor de jaarrekeningen van de boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2016 mogen de nieuwe modellen worden gebruikt. In deze bijdrage staan we even stil bij het splinternieuwe micromodel.
Lees meer

12.08.2016 - Aanbeveling verduidelijkt rol van de cijferberoepers binnen de Wet Continuïteit Ondernemingen

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) heeft samen met het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) en het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) een 'interinstitutenaanbeveling' opgesteld over de rol van de cijferberoepers in het kader van de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO). Die aanbeveling maakt duidelijk wat wordt verwacht van de beroepsbeoefenaar die tussenkomt bij een onderneming in moeilijkheden.
Lees meer

08.08.2016 - Nieuwe inschrijvingsformulieren voor vennootschappen bij publicaties in het Staatsblad

Ondernemingen die teksten - zoals de oprichtingsakte - moeten neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel moeten hiervoor speciale formulieren gebruiken. Recent zijn nieuwe inschrijvingsformulieren ingevoerd voor vennootschappen bij publicaties in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad. Daarnaast moeten vennootschappen met een zetel die niet in België is gevestigd bij de inschrijving in het rechtspersonenregister bijkomende gegevens vermelden.
Lees meer

04.08.2016 - Deeleconomie: welk belastingregime?

Diensten in de ‘deeleconomie’, die aangeboden worden via onlineplatformen als Uber en thuisafgehaald.be, kunnen vanaf nu genieten van een bijzonder fiscaal regime. De opbrengsten worden als diverse inkomsten apart belast aan 20 %. Bovendien mag een kostenforfait van 50 % in rekening worden gebracht. Een mooi en gunstig regime. Maar het geldt niet voor iedereen. Een beetje meer uitleg.
Lees meer

01.08.2016 - Nieuwe regels voor de witte kassa

Ondertussen is het systeem van de geregistreerde kassa al enige tijd in werking. Toch blijven er problemen opduiken: zo had de Raad van State problemen met de fameuze 10 %-drempel. Om aan hun kritiek tegemoet te komen, werd die vervangen door een andere drempel. Als de omzet uit maaltijden meer dan 25.000 EUR bedraagt, moet een horeca-inrichting het GKS toepassen.
Lees meer

28.07.2016 - Geld lenen aan familie of vrienden wordt soms fiscaal beloond: de Vlaamse belastingvermindering voor renovatieleningen

Geld lenen aan familie of vrienden wordt soms fiscaal beloond, denk bijvoorbeeld maar aan de win-winlening, waarbij een belastingplichtige een belastingvermindering krijgt voor een lening aan een bevriend ondernemer. Maar ook in de privésfeer bestaat er een dergelijke maatregel: u kan als particulier geld lenen aan een familielid of vriend om een krotwoning te renoveren. Ook deze lening geeft recht op een belastingvermindering.
Lees meer

26.07.2016 - Nieuw subsidie-instrument voor Vlaamse kmo's met groeiambities

Vlaamse kmo’s kunnen sinds kort een beroep doen op de vereenvoudigde kmo-portefeuille. Die bevat nog 2 pijlers: opleiding en advies. Maar naast de vereenvoudigde kmo-portefeuille is er ook een nieuw subsidie-instrument: de kmo-groeisubsidie voor bedrijven met groeiambities.
Lees meer

23.07.2016 - Erkenning van onbepaalde duur voor maatschappelijk verantwoorde coöperatieve vennootschappen

Aan de erkenning van coöperatieve vennootschappen zijn allerlei voordelen verbonden. De huidige, tijdelijke erkenning, is sinds 1 juni 2016 omgevormd tot een erkenning van onbepaalde duur. Tegelijkertijd zijn de erkenningsvoorwaarden aangepast.
Lees meer

20.07.2016 - Kleine ondernemingen in de btw: hoe wordt de omzetdrempel berekend?

Kleine ondernemingen zijn van btw vrijgesteld: ze moeten geen btw aanrekenen op hun diensten, maar mogen evenmin de btw die ze zelf betalen, aftrekken. Een onderneming is ‘klein’ voor de btw als ze een omzet heeft die minder bedraagt dan 25.000 EUR. In deze bijdrage bekijken we hoe deze omzet moet worden berekend.
Lees meer

15.07.2016 - Kennis van ambachtslieden wettelijk erkend en beschermd

Op 1 juni 2016 is de definitie van de ambachtsman in werking getreden. Ambachtslieden kunnen voortaan een wettelijke erkenning aanvragen bij de FOD Economie. Het wettelijk statuut en de erkenning als ambachtsman of als ambachtsonderneming levert een aantal voordelen op.
Lees meer

12.07.2016 - Accountant en belastingconsulent doen meer dan boekhouden en fiscaliteit

Alle accountants en belastingconsulenten zijn lid van het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten. Het instituut maakte onlangs een niet-exhaustieve lijst bekend van activiteiten die met hun boekhoudkundige en fiscale opdrachten verenigbaar zijn.
Lees meer

10.07.2016 - De verzekeringsgift: Vlaams versus federaal standpunt

De Vlaamse belastingdienst (Vlabel) heeft recent nieuwe standpunten ingenomen over enkele bekende technieken van successieplanning. Opvallend is dat deze standpunten afwijken van de standpunten die door de federale overheid worden ingenomen. Daardoor worden technieken die tot voor kort aanvaardbaar waren voor de federale fiscus, plots niet meer aanvaardbaar. In deze bijdrage focussen we ons op de verzekeringsgift.
Lees meer

07.07.2016 - Afronding op 5 cent: de btw-implicaties

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars en dienstverleners de bedragen die ze aan hun klant aanrekenen, afronden op 5 eurocent (het meest nabije veelvoud van vijf cent). Deze afrondingen hebben echter ook hun gevolgen op fiscaal gebied. Hoe moet de btw op de afronding immers worden bepaald? De administratie heeft in een btw-beslissing hier meer toelichting over gegeven.
Lees meer

04.07.2016 - CBN over de bepaling van de kapitaalwaarden van inschrijvingsrechten

Bij een kapitaalverhoging kan een vennootschap inschrijvingsrechten uitoefenen. Het advies 2016/1 van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen verduidelijkt de boekhoudkundige verwerking van deze inschrijvingsrechten.
Lees meer

01.07.2016 - De Vlaamse woonbonus anno 2016

Sinds de personenbelasting gedeeltelijk is geregionaliseerd, zijn de gewesten bevoegd voor de belastingvermindering voor woonleningen voor de eigen woning van de belastingplichtige. Vlaanderen had al van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de regels aan te passen voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2015. Ondertussen heeft het Vlaams Gewest opnieuw aan het systeem gesleuteld voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2016. Dit nieuw systeem wordt aangeduid als de geïntegreerde Vlaamse woonbonus.
Lees meer

29.06.2016 - Fiscale regels telewerk: vergoeding tot 160 EUR per maand mogelijk

De overheid wil telewerk stimuleren door de tegemoetkomingen die een werknemer er voor krijgt gunstig te behandelen. Tot nu toe werden de vergoedingen door rsz en fiscus echter verschillend behandeld. De rulingcommissie volgt nu echter de gunstigere aanpak van de rsz.
Lees meer

27.06.2016 - Wanneer zijn kostenvergoedingen vrij van sociale bijdragen?

Vergoedingen van “kosten eigen aan de werkgever” zijn in principe niet belastbaar en niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen als u rekening houdt met de plafonds die door de fiscus en de RSZ zijn bepaald. De RSZ aanvaardt voor verschillende kleine en moeilijk bewijsbare kosten een forfaitaire raming.
Lees meer

25.06.2016 - Nieuwe Vlaamse subsidieregels voor export

Vlaamse kmo’s en grote ondernemingen kunnen voor hun initiatieven ter bevordering van het internationaal ondernemen exportsubsidies krijgen van Flanders Investment & Trade (FIT). Sinds 1 mei 2016 zijn die subsidieregels veranderd. Vlaamse bedrijven hebben nu keuze uit 4 generieke subsidietypes en een subsidie voor een internationaal maatwerkproject.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  [28]  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49