Woning renoveren aan 6% btw: maatregel wordt definitief

Het verlaagd btw-tarief van 6% voor arbeidsintensieve diensten was in principe geldig tot 30 juni 2011. Deze maatregel is nu definitief. Het gaat om de renovatie van privéwoningen en kleine hersteldiensten van fietsen, schoenen, lederen artikelen, kledij en huishoudlinnen.

Sinds 1 januari 2000 is een verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing voor arbeidsintensieve diensten. Dit was een tijdelijke maatregel die nu na enkele verlengingen definitief is geworden.

Het verlaagd tarief is van toepassing op volgende werkzaamheden.

herstellingswerken aan privéwoningen van meer dan vijf jaar;

herstellingswerken aan schoeisel en lederwaren;

herstellingswerken aan kleding en huishoudlinnen;

herstelling van fietsen (inclusief elektrische fietsen).

Herstellingswerken privéwoningen

U kan van een verlaagd btw-tarief genieten als u renovatiewerken laat doet aan uw woning van meer dan vijf jaar oud en minder dan 15 jaar oud. In de plaats van 21% is het verlaagd tarief van 6% van toepassing.

Niet iedereen komt in aanmerking voor het verlaagd tarief. Zo moet u eigenaar of huurder zijn van de woning die u wilt laten renoveren. Als het niet om een privéwoning gaat, dan komen alleen gebouwen in aanmerking waarvan alle lokalen worden gebruikt voor huisvesting van bepaalde groepen zoals bejaarden, leerlingen en studenten, minderjarigen, thuislozen, personen in moeilijkheden, personen met een psychische stoornis, mentaal gehandicapten en psychiatrische patiënten. Er zijn speciale regels voorzien voor gebouwen die gedeeltelijk voor de huisvesting van personen voorzien.

Het gebouw moet in elk geval na uitvoering der werken, als privéwoning of als verblijf voor personen worden aangewend. Dat betekent dat kantoorruimtes niet in aanmerking komen.

Het verlaagd btw-tarief van 6% is van toepassing voor de renovatie en de herstelling verricht aan een privéwoning van minstens vijf jaar maar minder dan 15 jaar oud.

Het begrip herstellingswerken mag ruim geïnterpreteerd worden. Zo komen bijvoorbeeld ook werken aan sanitaire installaties, centrale verwarming, brandalarm, rolluiken en airco in aanmerking. Er is een uitzondering voorzien voor materialen die een aanzienlijk deel vertegenwoordigen van de waarde van de leveringen. Voorbeelden hiervan zijn de levering van gemeenschappelijke verwarmingsketels in appartementsgebouwen of liftinstallaties (ongeacht het type van woning). Daarnaast worden ook bepaalde diensten uitgesloten van het verlaagd tarief zoals tuinaanleg, reiniging van gebouwen, aanleg van zwembaden en vijvers.

Om van het verlaagd tarief te genieten, moeten enkele formaliteiten voldaan worden.

Herstelling van schoenen

Wanneer u uw schoenen laat herstellen, dan kan u ook genieten van het verlaagd tarief. Als u tegelijkertijd uw schoenen laat poetsen, verven of waterdicht maken, dan komen ook deze diensten in aanmerking. U moet dit wel laten doen 'ter gelegenheid van de herstelling'.

IJsschaatsen en rolschaatsen komen niet in aanmerking. Evenmin schoeisel dat het karakter heeft van speelgoed.

Herstelling lederwaren

Onder “lederwaren” kan u heel wat interpreteren. Zo kan u van het verlaagd tarief genieten, wanneer u het volgende laat herstellen: ceinturen, de lederen leiband van uw hond, reiskoffers, handtassen, portefeuilles, tassen voor sportartikelen, schooltassen en etuis voor allerlei gebruik (fototoestellen, muziekinstrumenten, verrekijkers, juwelen, enz.). 

Ook hier aanvaardt de fiscus dat klein onderhoud verricht bij de hersteldienst zoals het verven en waterdicht maken, ook het verlaagd tarief kan genieten. Als deze diensten gebeuren zonder herstelling, dan betaalt u het normale btw-tarief van 21%.

De herstelling van meubels van leder blijven onderworpen aan het normale btw-tarief van 21%.

Herstelling fietsen

Fietsherstellingen zijn onderworpen aan het verlaagd btw-tarief van 6%. Bromfietsen komen hiervoor niet in aanmerking. Ook hometrainers en kinderfietsjes (type speelgoed) zijn uitgesloten. De herstelling van elektrische fietsen komt dan wel weer in aanmerking.

De levering van goederen zoals de verkoop van een nieuw zadel, is onderworpen aan het normale btw-tarief van 21%.

Herstelling kledij en huishoudlinnen

De tariefverlaging geldt niet alleen voor het herstellen van kledij, maar ook voor het vermaken ervan.  Onder het 'vermaken' van kleding en huishoudlinnen verstaat de fiscus het inkorten, verkleinen of vergroten ervan.

De tariefverlaging geldt niet voor de herstelling van kledingtoebehoren (zoals bretellen en ceinturen) tenzij het om het herstellen van lederwaren zou gaan. 

Voor het reinigen, strijken en onderhouden van uw kleding en huishoudlinnen, betaalt u het normale btw-tarief.