Vraag rechtzetting na beslissing over bezwaar

Bent u het niet eens met een aanslag van de fiscus, dan kan u een bezwaar indienen. Maar wat als u het niet eens bent met het antwoord van de fiscus op uw bezwaar? Dan kan u voortaan een rechtzetting vragen.

Wat is een bezwaarschrift?

Bent u het niet eens met een aanslag die de fiscus gevestigd heeft? Dan kunt u daar stappen tegen ondernemen. Voor u naar de rechtbank stapt, moet u aan de fiscus zelf vragen om uw klacht te bekijken. Dat doet u via een bezwaar.

Hoe dient u een bezwaar in?

Een bezwaar dient u schriftelijk in:

bij de adviseur-generaal  van de administratie belast met de vestiging van de inkomstenbelastingen

binnen de zes maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Wat doet de adviseur-generaal?

De adviseur-generaal reikt een ontvangstbewijs uit. Daarna onderzoekt hij of een door hem gedelegeerde ambtenaar uw zaak en neemt  een beslissing. De ambtenaar stuurt u zijn beslissing aangetekend toe.

Rechtzetting vragen

Bent u het ook met de beslissing over het bezwaar niet eens, dan kunt u naar de rechtbank stappen. Als u dat niet doet, wordt de beslissing in principe definitief en onherroepelijk. Ook de administratie zelf kan er dan niet meer op terugkomen. Zelfs niet als de beslissing eigenlijk onrechtmatig is.

Aan deze heel strikte regel komt nu een einde. Voor beslissingen genomen vanaf 1 mei 2018 kunt u aan de fiscus vragen om zijn beslissing recht te zetten. U dient het verzoek in binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de verzending van de kennisgeving van de beslissing over het bezwaarschrift. U moet het verzoek schriftelijk indienen en motiveren. Let op: u kunt niet om een rechtzetting vragen als u al naar de rechter bent gestapt.

Een verzoek om  rechtzetting is geen nieuw bezwaar:

Een bezwaar is gericht tegen een gevestigde aanslag.

Een verzoek tot rechtzetting is gericht tegen een beslissing over een bezwaar.

De adviseur-generaal doet een gemotiveerde uitspraak. Hij kan de beslissing over het bezwaarschrift geheel of gedeeltelijk rechtzetten.

Als de adviseur-generaal oordeelt dat er geen rechtzetting komt, kunt u nog steeds naar de rechter. U hebt een maand vanaf de kennisgeving van de beslissing over het verzoek tot rechtzetting, zonder dat de termijn korter mag zijn dan drie maanden vanaf de kennisgeving van de beslissing over het bezwaarschrift.

Hoe alles in de praktijk gaat werken, moeten we nog even afwachten.