Nieuwsberichten

18.04.2017 - Hoeveel brengt de doelgroepvermindering eerste aanwervingen op?

Voor uw eerste aanwervingen kan u een flinke korting op uw patronale bijdragen voor de sociale zekerheid krijgen. Sinds 1 januari 2017 is de ‘doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen’ voor de derde tot de zesde aanwerving verder versterkt. Het systeem is niet gewijzigd. Wat wel is veranderd, zijn de (hogere) bedragen van de kortingen en de (langere) toekenningsperiodes. De bijdrageverminderingen voor de aanwerving van een eerste of tweede werknemer veranderen niet.
Lees meer

16.04.2017 - Toondereffecten terugvragen? Deposito- en Consignatiekas int boete

Sinds 1 januari 2008 zijn effecten aan toonder verboden. Een houder van voormalige effecten aan toonder moet een boete betalen wanneer hij de gedeponeerde bedragen of effecten terugvraagt. De manier waarop de Deposito- en Consignatiekas die boete -die al loopt sinds 1 januari 2016- int, is onlangs vastgelegd.
Lees meer

13.04.2017 - Vennootschappen met gebroken boekjaar: bijzondere liquidatiereserve voor aanslagjaar 2012

Kleine vennootschappen konden beroep doen op een overgangsmaatregel om voor aj. 2012 hun belastbare reserves ‘vast te klikken’ en om voor aj. 2013 en 2014 een bijzondere liquidatiereserve aan te leggen. Maar vennootschappen met een gebroken boekjaar zaten in een speciale situatie. Zij vielen net buiten het toepassingsgebied van beide overgangsmaatregelen. Het Grondwettelijk Hof ziet daarin een schending van het gelijkheidsbeginsel. Zij moeten de kans krijgen om voor aj. 2012 de bijzondere liquidatiereserve aan te leggen.
Lees meer

10.04.2017 - Flexijobs in de horeca: FAQ

Vorig jaar werd het systeem van de flexijobs voor gelegenheidswerkers in de horeca ingevoerd. Belastingplichtigen die al voor minstens 4/5 een andere job hebben, kunnen zo op een fiscaal interessante manier bijklussen. De fiscus heeft recent een lijst met FAQ’s gepubliceerd om wat meer duiding te geven.
Lees meer

07.04.2017 - Werkbaar en wendbaar werk: een overzicht van de maatregelen

De wet van 5 maart 2017 houdende werkbaar en wendbaar werk bevat een resem maatregelen die ons arbeidsrecht moderniseren. Zonder in detail te treden, vindt u hieronder een overzicht van de nieuwigheden.
Lees meer

04.04.2017 - De Antigoon-doctrine: mag fiscus onrechtmatig verkregen bewijs gebruiken?

Mag de fiscus bewijs dat ze onrechtmatig heeft verkregen toch gebruiken tegen de belastingplichtige? In sommige gevallen wel volgens het Hof van Cassatie. Deze leer wordt ook wel de Antigoon-doctrine genoemd. Is met deze uitspraak van Cassatie het laatste woord gezegd? Helaas nog niet.
Lees meer

01.04.2017 - Nieuwigheden in de aangifte PB voor 2017

Het is weer aangifteseizoen. Ook dit jaar is de aangifte in de personenbelasting weer een pak uitgebreider en complexer geworden. Dat ligt, hoe kan het ook anders, vooral aan de steeds complexer wordende woonfiscaliteit. De wijzigingen in Vlaanderen en Wallonië voor leningen aangegaan vanaf 1 januari 2016 laten zich nu voelen in de aangifte. Met deze bijdrage proberen we u door de aangifte te loodsen.
Lees meer

30.03.2017 - Voordeel alle aard gebruik woning: rechtspraak vindt regels ongrondwettig

Wie gratis een woning ter beschikking krijgt van zijn werkgever, krijgt een belastbaar fiscaal voordeel. De waarde van dit voordeel wordt anders bepaald naargelang het goed ter beschikking wordt gesteld door een natuurlijk persoon of een rechtspersoon. Het voordeel is bijna vier keer zo duur als het wordt verstrekt door een vennootschap. Dit verschil kan een probleem zijn. In de rechtspraak werd recent tweemaal geoordeeld dat dit in strijd is met de grondwet.
Lees meer

27.03.2017 - Kostendelende verenigingen: nieuwe btw-regels

De btw-regels voor kostendelende verenigingen of zelfstandige groeperingen werden in juli 2016 onder druk van Europa gewijzigd. Eind vorig jaar kwam de fiscus eindelijk met een circulaire die meer uitleg geeft bij deze nieuwe regels. We lichten ze kort toe.
Lees meer

23.03.2017 - Fiscale nieuwigheden Brussel

Sinds de gewesten niet enkel bevoegd zijn voor de successie- en registratierechten, maar gedeeltelijk ook voor de personenbelasting, hebben ze al heel wat wijzigingen doorgevoerd in de fiscale regelgeving. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt er gewerkt aan een fiscale hervorming. Meest in het oog springend is de afschaffing van de woonbonus. Daarnaast staan er echter nog heel wat andere veranderingen op het programma. Een kort overzicht.
Lees meer

20.03.2017 - Geïndexeerde bedragen personenbelasting aanslagjaar 2018

Hieronder geven wij u een overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting. In dit overzicht staan enkel de federale bedragen. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald (bv. dienstencheques) werden niet opgenomen.
Lees meer

19.03.2017 - Aangifte studentenarbeid in uren in plaats van in dagen

Sinds 1 januari 2017 mag een student per kalenderjaar in het kader van een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten 475 uren in plaats van 50 dagen werken tegen een voordelige sociale bijdrage. Nieuw is ook dat het voordelige statuut voortaan afhangt van een tijdige geregistreerde Dimona.
Lees meer

16.03.2017 - Wanneer kunnen zelfstandigen het overbruggingsrecht inroepen?

De ‘faillissementsverzekering’ voor zelfstandigen is al geregeld van naam veranderd. Sinds eind 2015 is het gekend als het ‘overbruggingsrecht ten gunste van zelfstandigen’. Na de naam is nu het wettelijk en reglementair kader aangepakt. Een wet van 22 december 2016 en de bijhorende uitvoeringsbepalingen maakt het vangnet voor zelfstandigen met financiële problemen duidelijker en breder.
Lees meer

13.03.2017 - Mededelingen, aankondigingen en akten bekendmaken: tarieven voor 2017

Het Bestuur van het Belgisch Staatsblad publiceert elk jaar de geïndexeerde bedragen die vanaf 1 januari voor een mededeling en aankondiging in het Staatsblad worden aangerekend. De tarieven voor de bekendmaking van een akte van een vereniging of onderneming worden pas op 1 maart geïndexeerd.
Lees meer

07.03.2017 - Deeleconomie nu echt in werking

In de deeleconomie kunnen particulieren aan andere particulieren online diensten aanbieden. De inkomsten die ze er mee verwerven, worden aan een afzonderlijk tarief belast. De nieuwe regels die vorig jaar al werden ingevoerd, kunnen sinds 1 maart 2017 ook echt worden toegepast.
Lees meer

04.03.2017 - De interestvoeten voor 2017 op een rij

De wettelijke interestvoet die in burgerlijke en handelszaken wordt gebruikt, is tot 2% gedaald. In 2016 bedroeg die nog 2,25%. De meeste andere interestvoeten worden per semester of per maand vastgelegd. Een overzicht.
Lees meer

01.03.2017 - Krachtlijnen van de audithervorming

De wet van 7 december 2016 is het sluitstuk van een ingrijpende audithervorming die Europa in 2014 lanceerde. Deze wet hervormt het beroep van de bedrijfsrevisoren en voert nieuwe regels in voor het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren. Voor de uitoefening van het commissarismandaat gelden voortaan strengere onafhankelijkheidsregels.
Lees meer

27.02.2017 - Rulings over toepassing van de boekhoudregels in de maak

De Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken van de Federale Overheidsdienst Financiën is bevoegd voor het verlenen van fiscale rulings. Met individuele vragen (van ondernemingen) over de toepassing van de boekhoudregels moet men zich richten tot de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. In de schoot van de Commissie wordt hiervoor een afzonderlijk college opgericht. De CBN zal de boekhoudkundige rulings publiceren op haar website.
Lees meer

24.02.2017 - Nieuw type overeenkomst in Brussel: Stage eerste werkervaring

Hoe jongeren met gebrek aan ervaring en concrete vaardigheden aan een job helpen? In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan een jonge niet-werkende werkzoekende die zich na zijn studies heeft ingeschreven bij Actiris, sinds 1 januari 2017 een eerste werkervaring opdoen. De 'stage eerste werkervaring' is een stage van minimum drie en maximum zes maanden. De stage eerste werkervaring vervangt de instapstage in de ondernemingen. Elke werkgever kan de nieuwe stagevorm aanbieden.
Lees meer

21.02.2017 - Nieuw sociaal en fiscaal statuut voor de student-ondernemer

Sinds begin dit jaar kunnen studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen, een eigen statuut van student-zelfstandige aanvragen. De student-ondernemer geniet dan van een voordelige bijdrageregeling en van een eigen fiscaal statuut. Met een beperkt inkomen als zelfstandige, blijft de jonge ondernemer ten laste van zijn ouders.
Lees meer

19.02.2017 - Innovatie-inkomsten: meer over de nieuwe aftrek

We meldden al eerder dat de aftrek voor octrooi-inkomsten werd afgeschaft en na een periode van vijf jaar zal uitdoven. Omdat investeren in innovatie wel belangrijk blijft, heeft de regering een alternatief uitgewerkt: de aftrek voor innovatie-inkomsten. In deze bijdrage zoomen we meer in detail in op deze nieuwe aftrek.
Lees meer

16.02.2017 - Tax shelter uitgebreid tot podiumkunsten

Enkele jaren geleden werd in België de tax shelter voor audiovisuele werken in het leven geroepen. Bedoeling was vennootschappen te laten investeren in films en televisiereeksen, om zo de productie van deze audiovisuele werken aan te zwengelen. In 2015 werd het systeem grondig hervormd. Sinds 1 februari 2017 noteren we opnieuw een belangrijke wijziging: het systeem werd uitgebreid tot podiumproducties.
Lees meer

13.02.2017 - Indexatie onroerende voorheffing in Vlaanderen 2017

Het Vlaams Gewest geeft belastingplichtigen een korting op de onroerende voorheffing als hun gezin minstens twee kinderen telt die voor de kinderbijslag in aanmerking komen. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd. De bedragen voor 2017 (aanslagjaar = inkomstenjaar voor de OV) zijn ondertussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Lees meer

09.02.2017 - Geen toepassing van forfaitaire regeling meer voor wie GKS gebruikt

Ondernemingen die een witte kassa gebruiken, worden sinds 1 januari 2017 uitgesloten van de forfaitaire btw-regeling. Ze zijn sinds dan aan de gewone regeling onderworpen.
Lees meer

06.02.2017 - Onderzoeks- en aanslagtermijn verlengd bij buitenlandse inlichtingen

De fiscus heeft, naargelang de omstandigheden, verschillende termijnen waarin hij onderzoeksdaden kan verrichten en een aanslag kan vestigen. Zo bedraagt de termijn drie jaar als de belastingplichtige zelf geen aangifte indient. Deze termijn wordt verlengd tot zeven jaar in geval van fraude. De fiscus heeft nu een nieuwe mogelijkheid om de termijn te verlengen. Als hij inlichtingen krijgt van een buitenlandse autoriteit, krijgt hij immers twee jaar extra, zelfs als er geen sprake is van fraude.
Lees meer

04.02.2017 - Arbeidsongeschikte werknemers terug aan het werk via re-integratie

Sinds 1 december 2016 moeten werkgevers een re-integratietraject op maat voorzien voor langdurig arbeidsongeschikte werknemers. De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer heeft een sleutelrol in dit traject. Het re-integratietraject zorgt voor tijdelijk of definitief aangepast of ander werk.
Lees meer

01.02.2017 - Hoe vergoedingen aan bestuurders boekhoudkundig verwerken?

Een bestuurder kan een vergoeding krijgen als bestuurder, maar daarnaast nog een vergoeding ontvangen uit hoofde van zijn arbeidsovereenkomst. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen verduidelijkt in advies 2016/15 op welke rekeningen en onder welke voorwaarden de vergoedingen aan bestuurders en werkende vennoten mogen worden geboekt. Advies 2016/15 vervangt advies 153/1 over werkende vennoten.
Lees meer

26.01.2017 - Administratieve procedure voor invordering onbetwiste geldschulden

Voortaan kan een gerechtsdeurwaarder onbetwiste geldschulden tussen ondernemingen invorderen. Voor geldschulden die niet worden betwist, is de tussenkomst van de rechter niet meer nodig. De administratieve invordering van de onbetwiste handelsvorderingen op vraag van de advocaat van de schuldeiser gebeurt in verschillende stappen.
Lees meer

25.01.2017 - Een Vlaamse regularisatie

Naast de fiscale regularisatie van de federale overheid, kunnen ook de gewesten hun eigen regularisatie uitwerken. Het Vlaams Gewest heeft dat gedaan voor de belastingen waar het voor bevoegd is. Voor de concrete regels heeft ze logischerwijze de mosterd gehaald bij de federale regeling.
Lees meer

23.01.2017 - Over bedrijfswagens en tankkaarten: nieuwe regels zullen vennootschappen geld kosten

Vennootschappen die hun personeel een bedrijfswagen ter beschikking stellen, moesten tot vorig jaar 17 % van het bedrag opnemen in hun verworpen uitgaven. Vanaf 2017 zal er 40 % van het bedrag in de verworpen uitgaven moeten worden opgenomen, als de vennootschap de brandstofkosten geheel of gedeeltelijk ten laste neemt, bv. als de werknemer/bedrijfsleider een wagen met tankkaart krijgt. Deze nieuwe regel werd ingevoerd door de programmawet van 25 december 2016.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  [26]  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49