Nieuwsberichten

19.04.2013 - Aandachtspunten voor (genoteerde) vennootschappen bij de oproeping tot de algemene vergadering

Bij de oproeping tot de algemene vergadering moeten bepaalde voorschriften worden nageleefd. Voor genoteerde vennootschappen wijzigden op 1 januari 2012 de termijn, de wijze en de inhoud van de oproeping. Blijkbaar worden de nieuwe bepalingen (nog) niet volledig door de Belgische uitgevers (emittenten) van aandelen toegepast. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) vestigt de aandacht van de vennootschappen op deze wetsbepalingen in een aanbeveling. Ze verduidelijkt alles met enkele voorbeelden.
Lees meer

15.04.2013 - Investeren in onderzoek en ontwikkeling levert u een belastingkrediet op

Vennootschappen die investeren in onderzoek en ontwikkeling kunnen daarvoor een fiscaal voordeel krijgen. Ze hebben daarbij keuze uit een investeringsaftrek voor milieuvriendelijke investeringen of een belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling. Vandaag bekijken we dit belastingkrediet van naderbij.
Lees meer

13.04.2013 - Brussels Waarborgfonds verlengt crisismaatregelen opnieuw

Bent u actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of wil u daar van start gaan? Dan kan u vragen dat het Brussels Waarborgfonds garant staat voor de terugbetaling van uw beroepskrediet. Het Brussels Waarborgfonds waarborgt in principe 65% van de beroepskredieten van zelfstandigen en kmo’s. Omwille van de economische crisis werd dit percentage tussen 15 februari 2009 en 31 december 2012 opgetrokken tot 80%. De crisismaatregelen worden nu opnieuw verlengd tot 30 juni 2013.
Lees meer

10.04.2013 - Sociale ruling brengt raad over de aard van de arbeidsrelatie

Sinds eind 2002 kunnen belastingplichtigen en kandidaat-investeerders een fiscale ruling vragen over hoe de belastingwetten moeten worden toegepast op hun projecten. Wie zekerheid wil over de aard van de arbeidsrelatie of in het bijzonder over het gekozen statuut - zelfstandige of werknemer - kan voortaan een sociale ruling aanvragen. De Administratieve Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie is vijf jaar na oprichting eindelijk samengesteld en klaar om van start te gaan.
Lees meer

08.04.2013 - Geeft een plechtige en eerste communie recht op klein verlet?

De meimaand is dé communiemaand bij uitstek. Mag uw werknemer afwezig blijven voor de eerste en de plechtige communie van zijn kinderen? Voor bepaalde familiale gebeurtenissen kan uw werknemer een beroep doen op het “klein verlet” of “kort verzuim”. Om hierop recht te hebben, moet hij gelijktijdig vier voorwaarden vervullen.
Lees meer

06.04.2013 - Geld lenen aan uw vennootschap? Opletten geblazen!

Als uw vennootschap nood heeft aan nieuwe middelen, kan u uiteraard nieuwe investeerders zoeken of zelf als vennoot opnieuw investeren en tegen de uitkering van nieuwe aandelen een kapitaalsverhoging doorvoeren. Of u kan een krediet aangaan bij een financiële instelling. Maar u kan uw vennootschap ook middelen verstrekken door haar zelf een lening toe te staan. Het verlenen van een krediet aan uw vennootschap heeft wel enkele specifieke fiscale gevolgen.
Lees meer

02.04.2013 - De bijzondere btw-aangifte: wie, wanneer, hoe?

Eerder stonden we al stil bij de gewone maand- en kwartaalaangifte in de btw. Niet iedere btw-belastingplichtige moet echter periodieke aangiftes indienen. Voor sommigen onder hen en voor bepaalde niet-belastingplichtigen geldt daarom de verplichting een bijzondere aangifte in te dienen. We zetten het wie, wanneer en hoe op een rijtje.
Lees meer

31.03.2013 - Statuut buitenlandse mandatarissen: vragen bij onweerlegbaar vermoeden zelfstandige activiteit

Wie als vennootschapsmandataris is benoemd in een Belgische vennootschap, wordt vermoed zijn zelfstandige activiteit in België uit te oefenen. Dit vermoeden kan worden weerlegd. Mandatarissen die hun vennootschap vanuit het buitenland besturen, kunnen dit vermoeden niet weerleggen. Dit onweerlegbaar vermoeden voor buitenlandse mandatarissen komt op de helling te staan na een uitspraak van het Hof van Justitie.
Lees meer

28.03.2013 - Btw-aangiften: wie, wanneer en hoe indienen ?

Iedere btw-plichtige moet op regelmatige tijdstippen zijn btw-aangifte indienen. De ene doet dat maandelijks, de ander één keer per kwartaal. Maar wat zijn daar precies de regels voor?
Lees meer

25.03.2013 - Verdere uitbreiding faillissementsverzekering voor zelfstandigen is een feit

Zelfstandigen die failliet gaan, kunnen in bepaalde gevallen een beroep doen op de faillissementsverzekering. Vorig jaar in november hebben we al aangekondigd dat er nieuwe voorwaarden van toepassing worden op alle faillissementen die worden uitgesproken vanaf 1 oktober 2012. Belangrijke kanttekening toen was dat de wetswijzigingen nog moesten verschijnen in het Belgisch Staatsblad. Dit is nu gebeurd.
Lees meer

23.03.2013 - Investeringsaftrek 2013: aanpassing percentages

De overheid wil investeringen stimuleren. Daarom krijgt u als ondernemer een fiscaal voordeel als u investeert in nieuwe materiële vaste activa: u kan namelijk een gedeelte van de uitgaven die u besteedt aan nieuwe investeringen in mindering brengen van uw belastbare inkomsten. Deze fiscale gunstmaatregel noemt men ‘investeringsaftrek’.
Lees meer

19.03.2013 - Veiligheid en gezondheid op de werkplek dankzij Dienst en Comité voor preventie en bescherming op het werk

28 april is het werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Misschien hét moment om aandacht te hebben voor preventie, identificatie en evaluatie van de risico’s op de werkplek. Als werkgever staat u niet alleen in het voorkomen van arbeidsongevallen en de bescherming van uw werknemers. De Dienst voor preventie en bescherming op het werk en het Comité voor preventie en bescherming op het werk adviseren u bij de toepassing van de maatregelen over het welzijn op het werk.
Lees meer

16.03.2013 - Zijn boetes fiscaal aftrekbaar?

Wat moet u doen als u een boete krijgt voor een verkeersovertreding? Of als de fiscus u wegens een nalatigheid een belastingverhoging aanrekent? Of als u een kartelboete wordt opgelegd? Het kan u een aardige duit kosten. Maar hoe zit dat juist fiscaal: kan u deze uitgave als beroepskost aftrekken?
Lees meer

12.03.2013 - “Best practices” over de taks op effecten aan toonder

Tot 31 december 2013 kan u effecten aan toonder omzetten in effecten op naam of in gedematerialiseerde effecten. Op de omzetting heft de overheid sinds vorig jaar een taks. Dmat Task Force, een werkgroep die zich buigt over de reglementering van de afschaffing van de effecten een toonder, heeft “best practices” geformuleerd die de praktische toepassing van die taks verduidelijken.
Lees meer

08.03.2013 - Systeem bonusplannen ondergaat 2 belangrijke wijzigingen

Heeft u in uw onderneming al een bonusplan ingevoerd voor werknemers die zich samen inzetten om een bepaald doel te behalen? Vorig jaar was zo’n bonus of niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel sociaal en fiscaal vrijgesteld tot een jaargrens van 2.430 euro. Er was enkel een bijzondere bijdrage ten laste van de werkgever. Vanaf 1 januari 2013 wordt met betrekking tot bonusplannen een solidariteitsbijdrage ingevoerd en wordt de jaargrens opgetrokken.
Lees meer

04.03.2013 - Voorafbetalen: altijd een goed idee?

Een onderneming die onvoldoende voorafbetalingen doet, wordt daarvoor gestraft. Er zal dan immers een belastingvermeerdering worden opgelegd. Anderzijds is het financieel voor een onderneming ook niet voordelig om te veel voorafbetalingen te doen. Zoeken naar een optimale voorafbetaling is een moeilijke oefening. We geven u hier alvast enkele tips.
Lees meer

01.03.2013 - Een onroerend goed verhuren aan uw vennootschap, waarom niet?

Geld uit uw vennootschap halen kan op verschillende manieren. Uiteraard zal u zichzelf een bezoldiging uitbetalen. Daarnaast kan de vennootschap dividenden uitkeren. Maar heeft u er al eens over gedacht een onroerend goed in uw eigendom aan uw vennootschap te verhuren.
Lees meer

28.02.2013 - Brussel voert eenvormige regels in voor de heffing en inning van haar belastingen

In België kunnen zowel de federale overheid, als de Gewesten en de Gemeenschappen, belastingen heffen. Op gewest niveau noemt men dat dan ook Gewestbelastingen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft nu een nieuwe procedure ingevoerd, zodat de verschillende ‘Brusselse’ belastingen op dezelfde wijze kunnen worden gevestigd en geïnd.
Lees meer

25.02.2013 - Arbeidsongevallenverzekering: moet u een preventiecontributie betalen?

Ondernemingen waar veel arbeidsongevallen gebeuren, moeten sinds begin 2009 een preventiecontributie of preventiebijdrage aan hun arbeidsongevallenverzekeraar betalen. In bepaalde gevallen is een vrijstelling van die bijdrage mogelijk. Dat vrijstellingsregime is nu bijgestuurd.
Lees meer

22.02.2013 - Hoe derdenrekeningen boekhoudkundig verwerken?

Ontvangt of beheert u gelden van cliënten of derden? Notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars zijn deontologisch verplicht die sommen op een speciale bankrekening te storten. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) bepaalt op welke manier u die derdenrekening of kwaliteitsrekening boekhoudkundig moet verwerken.
Lees meer

20.02.2013 - Kan ik mijn sociale bijdragen laten betalen door mijn vennootschap?

Uw socialezekerheidsbijdragen moet u in principe zelf dragen. Het is evenwel niet verboden deze bijdrage door uw vennootschap te laten betalen. Daar zijn natuurlijk wel fiscale gevolgen aan verbonden. Zowel voor u, als voor uw vennootschap.
Lees meer

18.02.2013 - Tarieven wettelijke interestvoeten voor 2013

Als u betrokken bent bij een overeenkomst en u betaalt niet tijdig, dan kan de tegenpartij de achterstallige som mét interesten opeisen. De wettelijke interestvoet in burgerlijke en handelszaken daalt stevig van 4,25% in 2012 naar 2,75% in 2013. Bij handelstransacties tussen ondernemers, in fiscale en sociale zaken en bij overheidsopdrachten moet u rekening houden met andere interestvoeten.
Lees meer

15.02.2013 - Help, daar komt de belastingcontroleur !

Als de belastingcontroleur plots voor de deur staat, wat moet u dan doen? Vooral niet panikeren. Het is waar dat de controleur verregaande bevoegdheden heeft. Maar u heeft als belastingplichtige niet alleen plichten, maar ook rechten. En de fiscus moet die respecteren. We lijsten op wat de controleur mag/niet mag doen en wat u moet doen.
Lees meer

12.02.2013 - Hoe zit het precies met die forfaitaire beroepskosten?

Het brutobedrag van uw beroepsinkomsten mag u verminderen met de eraan verbonden beroepskosten. U kan uw werkelijke beroepskosten bewijzen, of als u dat niet kan of niet wil, kan u een forfait toepassen. We lichten deze forfaitaire beroepskosten kort toe.
Lees meer

08.02.2013 - Boekhouding verenigingen van mede-eigenaars: genormaliseerd rekeningstelsel verplicht vanaf 1 januari 2013

De nieuwe wet op de mede-eigendom of appartementswet dateert al van 2 juni 2010 en is sinds 1 september 2010 in werking. Pas op 12 juli 2012 verscheen het koninklijk besluit dat het minimum genormaliseerd rekeningenstelsel vastlegt volledig op maat voor een vereniging van mede-eigenaars. Dit rekeningenstelsel moet worden gebruikt vanaf de eerste dag van het boekjaar dat aanvangt op 1 januari 2013 of later. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen verduidelijkt in een advies en in een brochure het gebruik van bepaalde rekeningen aan de hand van praktische voorbeelden.
Lees meer

04.02.2013 - Tewerkstellingsplan oudere en jonge werknemers: nieuwe doelgroepverminderingen voor werkgevers

Doelgroepverminderingen maken aanwervingen van bepaalde werknemers goedkoper door verminderingen van de socialezekerheidsbijdragen voor werkgevers. De doelgroepvermindering voor oudere werknemers en die voor jonge werknemers zijn grondig hervormd sinds begin dit jaar.
Lees meer

01.02.2013 - Geïndexeerde grensbedragen inkomstenbelastingen voor 2013

De nieuwe grensbedragen voor aanslagjaar 2014 (uw inkomsten van 2013) werden door de Federale Overheidsdienst Financiën bekendgemaakt. Wij geven hieronder een overzicht van de belangrijkste cijfers.
Lees meer

31.01.2013 - Giften: de fiscale gevolgen

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Waarom dit jaar eens geen gift doen aan een goed doel. U kan een instelling met een belangrijke maatschappelijke functie ondersteunen en tegelijk zelf een fiscaal voordeel doen. Giften zijn immers onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.
Lees meer

27.01.2013 - Verkoopt u een onroerend goed: dan wordt u misschien een toevallige belastingplichtige voor de btw

Bij het verkopen van gebouwen zijn er in principe registratierechten verschuldigd. In sommige gevallen kan u er als verkoper echter voor kiezen om uw onroerend goed met btw te verkopen. We leggen u uit aan welke voorwaarden u daarvoor moet voldoen en wegen de voor- en nadelen tegenover elkaar af.
Lees meer

24.01.2013 - Werkweek van maximum 48 uur voor zelfstandige wegvervoerders

Zelfstandige wegvervoerders mogen hun arbeidstijd niet meer zelf bepalen. Werkweken van maximaal 48 uur, werkdagen van maximum 10 uur bij nachtarbeid en een verplichte pauze na 6 uur ononderbroken arbeid moeten zowel de verkeersveiligheid als de veiligheid en gezondheid van de zelfstandige bestuurder garanderen. Ze komen op die manier op hetzelfde niveau als de bestuurders in loondienst.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  [41]  42  43  44  45  46  47  48  49