Nieuwsberichten

20.02.2012 - Opletten met cashbetalingen

Het aanpakken van de fiscale en sociale fraude is voor de regering Di Rupo één van de belangrijkste programmapunten. In deze strijd komen nu ook de cashtransacties in het vizier. Betalingen met cash geld vormen immers de motor van de zwarte economie.
Lees meer

18.02.2012 - Belastingvrije provisie voor vakantiegeld: percentages voor 2012

Voorzieningen voor vakantiegeld mogen binnen bepaalde grenzen worden beschouwd als beroepskosten. Die voorzieningen zijn dan fiscaal aftrekbaar. De fiscus bepaalt jaarlijks de percentages in een circulaire. Al twaalf jaar op rij gelden dezelfde percentages.
Lees meer

14.02.2012 - Wettelijke intrestvoet in burgerlijke en handelszaken stijgt

Elk jaar deelt de Federale Overheidsdienst Financiën in de loop van de maand januari de wettelijke intrestvoet mee. Die wettelijke intrestvoet wordt gebruikt in burgerlijke en handelszaken. Hij stijgt van 3,75% in 2011 naar 4,25% in 2012.
Lees meer

10.02.2012 - Regels tijdskrediet minder soepel

Het Regeerakkoord Di Rupo I sleutelt ook aan het tijdskrediet om belangrijke besparingen rond te krijgen. De voorwaarden voor het verkrijgen van een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening wijzigen en worden verder beperkt in de tijd. Bovendien wordt voortaan een onderscheid gemaakt tussen een gemotiveerd tijdskrediet en een niet-gemotiveerd tijdskrediet.
Lees meer

06.02.2012 - Van “Brugpensioen” naar “werkloosheid met bedrijfstoeslag”

Sinds 1 januari 2012 spreken we niet langer over brugpensioen maar over het "stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag". We korten deze benaming af als "SWT". SWT zal pas mogelijk zijn vanaf 60 jaar en na een loopbaan van 40 jaar. Nieuwe cao’s moeten vanaf begin dit jaar met deze regeling rekening houden. Bestaande cao's en hernieuwde cao’s krijgen uitstel tot 1 januari 2015.
Lees meer

01.02.2012 - Wordt vervolgd: voordelen alle aard voor bedrijfswagens verder toegelicht

De nieuwe berekening van het voordeel van alle aard van bedrijfswagens heeft al heel wat stof doen opwaaien. Ondertussen werd er aan de nieuwe regeling alweer gesleuteld. Daarnaast heeft de FOD Financiën antwoorden gepubliceerd op een reeks veel gestelde vragen. De aangepaste regeling wordt daarom ook opnieuw toegelicht, met het oog op de laatste wijzigingen.
Lees meer

31.01.2012 - Groene investeringen worden minder interessant

Tot voor kort bestonden er in de personenbelasting vele verminderingen voor energiebesparende uitgaven in privéwoningen. De regering heeft er, op zoek naar extra inkomsten, flink de schaar in gezet. Een kort overzicht van wat nog wel kan en wat niet meer.
Lees meer

25.01.2012 - Hogere tarieven in de roerende voorheffing: hoe zit het precies?

De nieuwe regering heeft aan het systeem van de roerende voorheffing heel wat wijzigingen aangebracht. De tarieven werden verhoogd en er werd een bijkomende heffing van 4 % ingevoerd. We zetten de nieuwe regeling aan de hand van enkele concrete voorbeelden uiteen.
Lees meer

21.01.2012 - Aangifte roerende voorheffing kan vanaf 2012 elektronisch

De fiscus zet steeds meer in op modernisering en vereenvoudiging. Al enkele jaren kunnen belastingplichtigen hun aangifte indienen via ‘tax-on-web’. Verdergaand op deze trend kan sinds 1 januari 2012 ook de aangifte in de roerende voorheffing elektronisch worden ingediend. De FOD Financiën heeft hiervoor een nieuw instrument ontwikkeld: ‘Rv-on-Web’.
Lees meer

18.01.2012 - Thuis- en telewerk: Bent u klaar voor “Het Nieuwe Werken”?

Is uw organisatie klaar voor “Het Nieuwe Werken“? Flexibel omgaan met arbeidstijd en werkomgeving is nu eenmaal de toekomst. De aard van het werk bepaalt of “Het Nieuwe Werken“ wel of niet kan in uw bedrijf.
Lees meer

15.01.2012 - Nieuwe modellen voor neerlegging jaarrekening en sociale balans

Op de website van de Balanscentrale van de Nationale Bank vindt u nieuwe modellen voor de neerlegging van de jaarrekening van ondernemingen. Ook de sociale balans is aangepast. Jaarrekeningen die u vanaf 26 maart 2012 via het internet neerlegt, moeten aan de nieuwe vereisten voldoen. Ondernemingen die de nieuwste modellen al eerder willen gebruiken, kunnen dit doen met een pdf-bestand.
Lees meer

12.01.2012 - Betaald educatief verlof voor schooljaar 2011-2012

Het schooljaar 2011-2012 is al een paar maanden bezig. Kent u de wijzigingen binnen het stelsel van het betaald educatief verlof? Het loonplafond en het forfait voor de terugbetaling aan de werkgever zijn aangepast. Vorig schooljaar bleven die bedragen ongewijzigd. De nieuwe bedragen zijn officieel sinds 29 november 2011.
Lees meer

09.01.2012 - Wordt de aankoop van een onroerend goed duurder door de btw-plicht van notarissen?

Een van de vele maatregelen genomen door de nieuwe regering Di Rupo I is het invoeren van een btw-plicht voor notarissen. Ook voor u brengt dit mogelijke gevolgen met zich mee. We lichten ze kort toe.
Lees meer

08.01.2012 - Hoeveel betaalt u voor het bekendmaken van vennootschapsakten in 2012?

De kosten voor de bekendmaking van de akten van uw vennootschap of uw vereniging in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad zijn gekoppeld aan de index. Vanaf 1 januari 2012 betaalt u weer een beetje meer vergeleken met vorig jaar.
Lees meer

04.01.2012 - Tarieven voor 2012 voor neerlegging van de jaarrekening

Vanaf 1 januari 2012 betalen vennootschappen meer voor de openbaarmaking van hun jaarrekening. De Nationale Bank heeft de nieuwe openbaarmakingskosten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 2 december 2011. Deze kosten worden elk jaar geïndexeerd.
Lees meer

01.01.2012 - Bereken zelf hoeveel uw bedrijfswagen u gaat kosten

Eén van de meest in het oog springende fiscale maatregelen van de regering Di Rupo I is ongetwijfeld het nieuwe regime inzake bedrijfswagens. Er werd al heel wat over geschreven. We lichten hier kort voor u de nieuwe formule toe, zodat u zelf kan berekenen wat uw bedrijfswagen u vanaf nu gaat kosten.
Lees meer

30.12.2011 - Geheime commissielonen: verstrengde toepassing of toch niet?

Sommige kosten zijn maar als beroepskost aftrekbaar voor zover ze worden verantwoord door individuele fiches en een samenvattende opgave. De niet-naleving van deze verantwoordingsplicht wordt erg zwaar gesanctioneerd. Er kan u dan immers een bijzondere aanslag geheime commissielonen opgelegd worden. Die aanslag bedraagt 309 %. Een recente instructie van de administratie schreef een striktere toepassing voor, maar de minister van Financiën komt daar al weer op terug.
Lees meer

27.12.2011 - Vorige verliezen na wijziging van de controle over uw onderneming

De verliezen die uw vennootschap in vorige jaren maakte, kunnen in latere tijdperken nog van de winst worden afgetrokken. Wanneer er een ‘controlewissel’ plaats vindt in de loop van het jaar, gaan de vorige verliezen in principe echter verloren. Met andere woorden: de vorige verliezen mogen niet meer worden afgetrokken van latere winsten. Hieronder wordt het hoe en waarom van deze regel uit de doeken gedaan.
Lees meer

23.12.2011 - Toelichting bij jaarrekening vereenvoudigd

De informatie die vennootschappen moeten opnemen in de toelichting bij hun jaarrekening wordt vereenvoudigd. De wijzigingen situeren zich vooral op het vlak van de consolidatie en de sociale balans. Verder wordt het ondernemingsnummer ingevoerd.
Lees meer

20.12.2011 - Pensioensparen: het verschil tussen een pensioenspaarverzekering en een pensioenspaarrekening

Pensioensparen is geen overbodige luxe; de overheid moedigt het trouwens aan met fiscale voordelen. U kan daarbij kiezen tussen een pensioenspaarverzekering en een pensioenspaarrekening. Waarin zit ’m het verschil?
Lees meer

16.12.2011 - Nieuwe loongrenzen vanaf 1 januari 2012

In de Wet op de arbeidsovereenkomsten vindt u loonbedragen die een invloed hebben op de duur van opzeggingstermijnen en de geldigheid van verschillende bedingen in het arbeidscontract. De loongrenzen worden jaarlijks geïndexeerd op 1 januari.
Lees meer

12.12.2011 - Omzetting ecocheques in maaltijdcheques mogelijk vanaf 1 oktober 2011

Vanaf 1 oktober 2011 mag u ecocheques omzetten in maaltijdcheques en omgekeerd. Als u voldoet aan de algemene toekenningsvoorwaarden, betaalt u geen RSZ-bijdragen voor deze omzetting. Ook de fiscus heeft zich aangesloten bij het standpunt van de RSZ.
Lees meer

11.12.2011 - Steunmaatregelen voor landbouwers ook in 2012

Om de gevolgen van de economische crisis voor de landbouw op te vangen, heeft de wetgever eind 2009 een aantal fiscale gunstmaatregelen in het leven geroepen. O.a. door het aanhouden van de economische crisis wordt de regeling nu verlengd tot 2012. Hierna brengen we kort de bestaande steunmaatregelen in herinnering. Er worden geen nieuwe voorwaarden opgelegd om van de voordelen te kunnen genieten.
Lees meer

08.12.2011 - Inschrijving vennootschap: formulieren aangepast

Wie wil starten als ondernemer, moet de oprichting van zijn vennootschap bekendmaken in het Belgisch Staatsblad. Hiervoor bestaan wettelijke formulieren. Die zijn onlangs aangepast omdat burgerlijke vennootschappen met handelsvorm en vennootschappen met handelsdoel hun bankrekeningnummer niet meer moeten meedelen aan de griffies van de rechtbanken van koophandel. De vraag om het rekeningnummer van de burgerlijke vennootschappen in te vullen, werd dan ook geschrapt van het aanvraagformulier.
Lees meer

04.12.2011 - Nieuwe regels voor overdracht familiale ondernemingen

In het Vlaams Gewest kunnen familiale ondernemingen op fiscaal gunstige wijze aan de volgende generatie worden overgedragen. Het begrotingsdecreet van de Vlaamse Regering hervormt het bestaande systeem. Het nieuwe regime blijft gunstig voor de belastingplichtige, maar is vooral duidelijker en eenvoudiger.
Lees meer

01.12.2011 - Verlaagd schenkingsrecht op bouwgrond verlengd

In het Vlaams Gewest is de schenking van bouwgronden aan een verlaagd tarief onderworpen. Het begrotingsdecreet 2012 voorziet voor een laatste maal in een verlenging van dit gunstregime tot 31 december 2014. Daarnaast voert het decreet enkele nieuwe voorwaarden in voor de toepassing van het verlaagde tarief.
Lees meer

30.11.2011 - Welke waarborgen heb ik wanneer mijn bank failliet gaat?

Het onderwerp is niet langer taboe. Zelfs in België kan een bank failliet worden verklaard, terwijl dat enkele jaren geleden nog totaal onmogelijk leek. In dit artikel gaan we na wat er gebeurt met de deposito’s die bij een dergelijke bank staan.
Lees meer

28.11.2011 - Successierechten: de sterfhuisclausule herbekeken en opnieuw afgewezen

De administratie heeft de techniek van de zogenaamde ‘sterfhuisclausule’ opnieuw afgeschoten. De beslissing van 15 juli 2011 van de administratie gaat in tegen de visie van het Hof van Cassatie.
Lees meer

26.11.2011 - Bedrijfsschadeverzekering: onontbeerlijk voor weldenkende ondernemers

Uw brandpolis komt gepast tussenbeide als uw zaak, praktijk of bedrijf werd geteisterd door een brand of door een storm. Maar die schade is niet in een handomdraai hersteld en ondertussen lopen uw kosten gewoon door. Die financiële klap komen velen niet te boven: meer dan de helft van alle ondernemers sluit na een zware schade voorgoed de deuren. Met een bedrijfsschadeverzekering vermijdt u dat het zover komt.
Lees meer

22.11.2011 - Circulaire maaltijdcheques: aantal werkelijke arbeidsdagen

U kan belastingvrij maaltijdcheques toekennen als het aantal toegekende maaltijdcheques gelijk is aan het aantal dagen waarop de werknemer of zelfstandige bedrijfsleider effectief arbeidsprestaties levert. Een nieuwe circulaire van 2 september 2011 geeft toelichting bij het bepalen van dit aantal werkelijke arbeidsdagen van een werknemer of bedrijfsleider op basis waarvan hij recht heeft op fiscaal vrijgestelde maaltijdcheques.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  [46]  47  48  49