Zelfstandigen moeten crisisuitkering aangeven in de personenbelasting
Als u als zelfstandige een crisisuitkering heeft gekregen in 2010, dan moet u deze aangeven in uw aangifte personenbelasting. Deze uitkering zal samen met uw beroepsinkomsten belast worden. Dit geldt ook voor uitkeringen in het kader van de faillissementsverzekering.
Fiscale verwerking van de crisisuitkering
Als u in 2010 een crisisuitkering heeft ontvangen, dan moet u die aangeven in uw aangifte personenbelasting. U moet het bedrag vermelden in Deel 1, vak IV onder code 271 Andere vervangingsinkomsten. Deze uitkering wordt dan samen met uw beroepsinkomsten belast.
Deze regels gelden ook voor de uitkeringen die u eventueel heeft ontvangen in het kader van de klassieke faillissementsverzekering.
U krijgt een fiche 281.18 waarop u het juiste bedrag van de ontvangen vergoedingen kan vinden.
Crisisuitkering zelfstandigen: tijdelijke uitbreiding van de faillissementsverzekering
Als u een zelfstandige bent die in moeilijkheden verkeert, dan kon u een uitkering krijgen op basis van de faillissementsverzekering. De regering heeft namelijk de uitkering van de sociale verzekering in geval van faillissement tijdelijk uitgebreid naar zelfstandigen in moeilijkheden. Met deze crisismaatregel wou de regering voorkomen dat die zelfstandigen daadwerkelijk failliet gaan.
De uitkering kon u voor maximum zes maanden ontvangen en is gelijk aan het minimumpensioen voor zelfstandigen. Deze uitkering bedraagt maandelijks 964,55 euro als alleenstaande en 1.258,13 euro als gezinshoofd.
"Klassieke" faillissementsverzekering
Dankzij de klassieke faillissementsverzekering kan u als zelfstandigen bij faillissement (of gelijkgestelde gevallen) een keer in uw loopbaan een beroep doen op de faillissementsverzekering. Deze sociale verzekering voorziet in het behoud van uw rechten op kinderbijslag en geneeskundige verzorging gedurende maximaal vier kwartalen zonder bijdragebetaling en een maandelijkse uitkering gedurende ten hoogste twaalf maanden.
27|10|2023
1 op 3 kmo's verstuurt facturen via post
1 op 3 Belgische kmo's verstuurt nog facturen met de post. Opvallend, want vanaf 1 januari 2026 wordt elektronisch factureren tussen bedrijven verplicht. ...
Lees meer
19|10|2023
Schijnzelfstandigheid vermijden? Hier moet u op letten
Op schijnzelfstandigheid staan strenge boetes. Werkt u exclusief voor één klant? Dan speelt u het maar beter op veilig. In dit artikel wijzen we op enkele rode vlaggen. ...
Lees meer
12|10|2023
Elektronische facturatie tussen bedrijven wordt verplicht vanaf 2026
Eind september 2023 bereikte minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de ministerraad een akkoord over de verplichte invoering van digitale facturatie (e-invoicing) ...
Lees meer