Nogmaals over bedrijfswagens
Sinds de regering Di Rupo het systeem van de bedrijfswagens heeft gewijzigd, blijven er onduidelijkheden en discussies opduiken. De wetgever heeft al verschillende keren ingegrepen en ook de administratie heeft al meermaals van zich laten horen. Begin oktober kwam de fiscus nog maar eens op de proppen met een aanvulling op hun lijst van frequently asked questions. We lichten twee opvallende punten toe.
Catalogusprijs: met of zonder kortingen?
De formule: catalogusprijs x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdsfactor
De catalogusprijs wordt als uitgangspunt genomen bij de berekening van het voordeel van alle aard. Het gaan dan om de catalogusprijs op het moment van de levering. Enkel als de leverancier een prijsgarantie geeft, wordt de catalogusprijs op het moment van de bestelling gebruikt.
Er wordt in principe geen rekening gehouden met eventuele speciale kortingen, bv. een fleetkorting. Voor de berekening van het voordeel doet u er dus geen profijt mee dat u goed onderhandelt over de prijs van uw wagen.
Toch kan een korting wel invloed hebben:
wanneer voor een promotieactie de catalogusprijs tijdelijk wordt verlaagd. In dat geval kan namelijk de standaardformule gewoon toegepast worden en wordt de (weliswaar verlaagde) catalogusprijs als uitgangspunt genomen. Deze uitzondering geldt enkel als de constructeur/invoerder deze verlaagde prijs daadwerkelijk opneemt als catalogusprijs en de prijs algemeen van toepassing is voor de verkoop aan particulieren;
wanneer de leverancier een optiepakket aanbiedt, dit is een pakket waarin verschillende opties samen worden aangeboden aan een lagere prijs dan de som van de prijzen van de opties afzonderlijk. Op deze manier krijgt u immers ook een korting. Deze korting wordt in rekening gebracht, op voorwaarde dat ook particulieren van dit optiepakket kunnen genieten. Als dat niet zo is, moeten voor de berekening van het voordeel de prijzen van de aparte opties geteld worden. Het moet bovendien gaan om een pakket zoals het werd samengesteld door de constructeur. Een optiepakket samengesteld door de lokale dealer, wordt als een echte korting beschouwd, en mag dus niet in rekening gebracht worden.
Tankkaarten en zelf betaalde brandstof
Als u alleen een tankkaart krijgt en geen auto, krijgt u een belastbaar voordeel ten belope van de brandstofkosten gemaakt voor privékilometers (privéverplaatsingen en woon-werkverkeer).
Als u tankkaart en een wagen krijgt, levert de tankkaart op zich geen bijkomend belastbaar voordeel op. Als u een tankkaart heeft gekregen, maar toch een bijdrage moet doen in de brandstofkosten, geldt dit als eigen bijdrage, die u van het voordeel mag aftrekken.
Als u wel een wagen krijgt, maar geen tankkaart en u moet uw brandstofkosten voor privéverplaatsingen zelf betalen, mag u deze kosten niet als eigen bijdrage van het voordeel aftrekken.
29|11|2023
Vertrouwen kmo's neemt een duik: dalende rendabiliteit en late betalers
Kmo's zijn pessimistisch over hun rendabiliteit en het stijgende aantal laattijdige betalingen. Dat blijkt uit de kmo-barometer van ondernemersorganisatie Unizo. ...
Lees meer
26|11|2023
Het stikstofakkoord: wat betekent het voor uw bedrijf?
Op 14 november bereikte de Vlaamse regering een akkoord omtrent de nieuwe stikstofnormen. De regels hebben nogal wat gevolgen voor de landbouw, maar ook voor bedrijven. ...
Lees meer
09|11|2023
Feestdagen 2024: vergeet niet om vervangingsdagen vast te leggen voor 15 december 2023!
In 2024 gelden de volgende feestdagen ...
Lees meer