Publiciteit op wagen aanbrengen: geen aftrekbeperking btw meer
De btw op autokosten is beperkt tot 50 %. In principe geldt dat voor alle autokosten. Daar komt vanaf nu verandering in. Het aanbrengen van reclame op een wagen wordt door de fiscus niet meer gezien als autokost, maar als publiciteitskost.
De regel: maximumaftrek btw autokosten = 50 %
De btw op autokosten is slechts voor 50 % aftrekbaar. Dat geldt voor de btw die u betaalt op alle kosten in verband met een personenwagen. Het gaat dus zowel over de btw op de aankoop van het voertuig, als over de btw op brandstof of onderdelen en de btw op diensten i.v.m. de wagen zoals reinigen en onderhoud.
Bovendien is deze 50 % een absoluut maximum. Als het voertuig niet louter beroepsmatig wordt gebruikt, maar ook deels privé ( = gemengd gebruik) wordt de aftrek nog verder beperkt. Om deze aftrekbeperking te berekenen, heeft de fiscus enkele bijzondere regels uitgewerkt, waarop we hier niet verder ingaan.
Deze aftrekbeperking is niet van toepassing op alle voertuigen en geldt bijvoorbeeld niet voor: vrachtwagens, lijkwagens, bromfietsen, motorfietsen, lichte vrachtwagens.
Maar zijn alle kosten wel autokosten?
Maar zijn alle kosten die men doet in verband met een auto ook wel autokosten? Die vraag rees meer bepaald in verband met de kosten voor het aanbrengen van reclame op een wagen. Tot voor kort oordeelde de fiscus dat ook deze kosten als autokosten onder de aftrekbeperking vielen.
De fiscus heeft zijn standpunt echter aangepast. Het aanbrengen van reclame (bedrijfsnaam, slogan) op een wagen met plakletters, verf of niet-afneembare panelen wordt vanaf nu beschouwd als publiciteitskost. Daardoor is de aftrekbeperking niet langer van toepassing. De btw op kosten die gemaakt worden voor publiciteit is immers volledig aftrekbaar.
28|04|2023
Starten in e-commerce: alles wat u moet weten over dropshipping
Online goederen verkopen zonder dat u ze zelf moet opslaan in een magazijn: dat is dropshipping in een notendop. Een mirakeloplossing voor wie start in e-commerce, beweren ...
Lees meer
23|04|2023
Nieuwe regelgeving op vlak van arbeidsongeschiktheid: met welke maatregelen moet u rekening houden in 2023?
Zieke werknemers kosten uw onderneming handenvol geld. Uiteraard doet u er alles aan om het ziekteverzuim op de werkvloer zo laag mogelijk te houden. De wetgever in ons land ...
Lees meer
18|04|2023
Verplichte statutenwijziging vennootschappen: de tijd dringt!
Als gevolg van de nieuwe vennootschapswetgeving, die in 2019 van kracht werd, moeten alle bestaande vennootschappen vóór 1 januari 2024 hun statuten aanpassen. Deze ...
Lees meer