Mededelingen, aankondigingen en akten bekendmaken: tarieven voor 2017
Het Bestuur van het Belgisch Staatsblad publiceert elk jaar de geïndexeerde bedragen die vanaf 1 januari voor een mededeling en aankondiging in het Staatsblad worden aangerekend. De tarieven voor de bekendmaking van een akte van een vereniging of onderneming worden pas op 1 maart geïndexeerd.
Tarieven voor mededelingen
Onder de rubriek Mededelingen vallen de bekendmakingen dat er een (geconsolideerde) jaarrekening bij de Nationale Bank van België is neergelegd. Het tarief voor het neerleggen van jaarrekeningen wordt bepaald door de gebruikte drager (XBRL, PDF of papier), het model van de jaarrekening (volledig, klein of micro) en de begindatum van de jaarrekening.
Voor een jaarrekening waarvan het boekjaar aanvangt vóór 1 januari 2016 wordt een bijkomende kost van 76,35 euro (incl. 21% btw) voor de publicatie in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad (BBS) aangerekend. Voor een boekjaar met begindatum vanaf 1 januari 2016 is er geen publicatie meer in de BBS.
Tarieven voor aankondigingen
Onder de rubriek Aankondigingen vallen bijvoorbeeld de oproeping tot een algemene vergadering of de aankondiging van een faillissement of van een gerechtelijk akkoord.
Het geïndexeerde bedrag voor de publicatie in het Belgisch Staatsblad van zo'n aankondiging, stijgt dit jaar. U betaalt sinds 1 januari 2017 4,80 euro of 5,81 euro met btw per regel (in 2016: 4,70 euro). Een regel mag bovendien niet meer dan 70 karakters tellen. U kan de tekst dus beter online invoeren want dat is gratis.
Tarieven voor akten
De tarieven voor de bekendmaking van een akte van een vereniging of van een onderneming worden niet op 1 januari geïndexeerd maar op 1 maart. Dit tarief wordt bepaald door de rechtsvorm (onderneming of vereniging), het onderwerp van uw akte (oprichtingsakte of wijzigingsakte zoals een wijziging van statuten, ontslagen en benoemingen) en de wijze van neerlegging (op papier of elektronisch).
Het Bestuur van het Belgisch Staatsblad hanteert sinds 1 maart 2017 volgende tarieven voor ondernemingen voor:
een oprichtingsakte op papier: 223,50 euro (met btw: 270,44 euro)
een elektronische oprichtingsakte: 180,50 euro (met btw: 218,41 euro)
een wijzigingsakte neergelegd op papier of elektronisch: 131,10 euro (met btw 158,63 euro)
Verenigingen zoals verenigingen zonder winstoogmerk (vzw), internationale verenigingen zonder winstoogmerk (ivzw) en stichtingen, betalen sinds 1 maart 2017 voor:
een oprichtingsakte op papier: 154,70 euro (met btw: 187,19 euro)
een elektronische oprichtingsakte: 111,80 euro (met btw: 135,28 euro)
een wijzigingsakte neergelegd op papier of elektronisch: 104,90 euro (met btw: 126,93 euro)
De formulieren voor de neerlegging van deze akten zijn beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie: http://justitie.belgium.be > Thema's en dossiers > Diensten van de FOD > Documenten downloaden > Formulieren voor de neerlegging van teksten op de griffie van de rechtbank van koophandel.
30|08|2023
Kmo's geen voorstander van afschaffing ziektebriefje
Vandaag mogen werknemers drie keer per jaar een dag ziek zijn zonder dat ze daarvoor een medisch attest moeten voorleggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van ...
Lees meer
28|04|2023
Starten in e-commerce: alles wat u moet weten over dropshipping
Online goederen verkopen zonder dat u ze zelf moet opslaan in een magazijn: dat is dropshipping in een notendop. Een mirakeloplossing voor wie start in e-commerce, beweren ...
Lees meer
23|04|2023
Nieuwe regelgeving op vlak van arbeidsongeschiktheid: met welke maatregelen moet u rekening houden in 2023?
Zieke werknemers kosten uw onderneming handenvol geld. Uiteraard doet u er alles aan om het ziekteverzuim op de werkvloer zo laag mogelijk te houden. De wetgever in ons land ...
Lees meer