Btw-aspecten van foodtrucks
We stonden al eerder stil bij de nieuwe circulaire over de witte kassa. In die circulaire heeft de fiscus ook aandacht voor het bijzondere geval van de foodtrucks.
Foodtrucks
De foodtruck is een bijzonder geval. De uitbater van een foodtruck kan namelijk op eigen initiatief op een bepaalde locatie gaan staan (die al dan niet eigendom is van hem). Hij kan ook op vraag van een klant zijn foodtruck ergens plaatsen, bv. op een (bedrijfs)evenement van de klant. Deze verschillende situaties worden voor de btw op een andere manier behandeld.
Foodtruck op evenement van de klant
Als de uitbater met zijn foodtruck naar een privé-evenement van een klant gaat, verricht hij een cateringdienst. Met privé-evenement wordt bedoeld: een evenement dat niet openbaar is, waar alleen gasten van de organisator welkom zijn.
Regels:
Het privé-evenement vindt plaats in een ruimte die geen eigendom is van de foodtruck-uitbater.
De uitbater factureert aan zijn klant en niet aan de uiteindelijke verbruikers van het eten. Met andere woorden: de gasten van de klant betalen niet voor het eten en drinken.
Het is niet van belang dat de uitbater al dan niet infrastructuur voorziet voor verbruik ter plaatse.
Foodtruck op festival of markt
Als de foodtruckuitbater dranken en/of spijzen verkoopt op een evenement, gelden er andere regels. Het gaat hier over evenementen als markten en festivals. Let op: foodtruckfestivals vallen hier niet onder.
Om te weten welke regels gelden, kijkt de fiscus naar de concrete omstandigheden. Doorslaggevend is de contractuele verhouding die bestaat tussen de foodtruckuitbater en de uiteindelijke consument van het eten. Er zijn verschillende mogelijkheden:
Een cateringdienst: de foodtruckuitbater wordt ingehuurd door de organisator van het festival. Er bestaat geen directe contractuele band met de eindconsument.
Een restaurantdienst: de eindgebruiker en uitbater hebben een contractuele band. De eindconsument betaalt zelf voor het eten. De uitbater heeft een ruimte binnen ter beschikking waarvan de klant gebruikt maakt.
Levering van spijs en drank: de uitbater heeft geen ruimte binnen ter beschikking. De eindconsument betaalt zelf voor zijn eten en drinken.
Waarom dit allemaal van belang is? Alleen in dit derde geval (levering van spijs en drank) moet de omzet niet worden meegerekend voor het berekenen van de GKS-drempel (25.000 euro).
30|08|2023
Kmo's geen voorstander van afschaffing ziektebriefje
Vandaag mogen werknemers drie keer per jaar een dag ziek zijn zonder dat ze daarvoor een medisch attest moeten voorleggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van ...
Lees meer
28|04|2023
Starten in e-commerce: alles wat u moet weten over dropshipping
Online goederen verkopen zonder dat u ze zelf moet opslaan in een magazijn: dat is dropshipping in een notendop. Een mirakeloplossing voor wie start in e-commerce, beweren ...
Lees meer
23|04|2023
Nieuwe regelgeving op vlak van arbeidsongeschiktheid: met welke maatregelen moet u rekening houden in 2023?
Zieke werknemers kosten uw onderneming handenvol geld. Uiteraard doet u er alles aan om het ziekteverzuim op de werkvloer zo laag mogelijk te houden. De wetgever in ons land ...
Lees meer