Een smartphone van de zaak? Splits de factuur op
Een smartphone die u gratis ter beschikking krijgt van uw vennootschap, is een voordeel van alle aard. Toch hoeft u er niet altijd belasting op te betalen. Hoe kan dat? Door uw factuur op te splitsen tussen beroepsgebruik en privégebruik.
Fiscaal forfait voor smartphone
Het fiscaal forfait voor het belastbaar voordeel voor een smartphone die een bedrijfsleider of werknemer ter beschikking krijgt:
Het toestel: 36 euro per jaar.
Internetaansluiting: 60 euro per jaar.
Het telefoonabonnement: 48 euro per jaar.
De forfaits gelden per toestel. Voor een smartphone met internet- en telefoonabonnement komt dat neer op 144 euro = 36 + 60 + 48.
Opsplitsen beroepsgebruik en privégebruik?
Waarom opsplitsen? De bedrijfsleider (of werknemer) krijgt dan een maximale belwaarde die overeenstemt met het (geschat) beroepsgebruik. Dit deel van de factuur betaalt de werkgever. De bedrijfsleider gebruikt meer dan deze belwaarde. Dit surplus is het privégebruik. Dit deel van de factuur betaalt hij zelf. Deze manier van werken wordt ook wel de split bill genoemd.
Doordat de bedrijfsleider of werknemer zelf betaalt voor zijn privégebruik is er eigenlijk geen belastbaar voordeel van alle aard meer.
Waar zit het voordeel als ik zelf een deel betaal?
Toch heeft u als bedrijfsleider of werknemer een voordeel. U betaalt zelf alleen voor het privégebruik (deel van het abonnement). Het toestel wordt echter volledig betaald door de vennootschap. Ook al wordt het toestel ook gebruikt om privé te bellen. En het toestel geniet mee van het voordeel van de split bill. Ook al betaalt u geen bijdrage voor het toestel zelf, toch wordt het niet als belastbaar voordeel van alle aard gezien.
Voorwaarden?
Voorwaarde is dat het maximumbedrag is vastgesteld overeenkomstig ernstige normen. De criteria moeten overeenstemmen met het echte beroepsgebruik.
Deze regeling geldt alleen voor smartphones en gsm's. Tablets zijn uitgesloten.
28|04|2023
Starten in e-commerce: alles wat u moet weten over dropshipping
Online goederen verkopen zonder dat u ze zelf moet opslaan in een magazijn: dat is dropshipping in een notendop. Een mirakeloplossing voor wie start in e-commerce, beweren ...
Lees meer
23|04|2023
Nieuwe regelgeving op vlak van arbeidsongeschiktheid: met welke maatregelen moet u rekening houden in 2023?
Zieke werknemers kosten uw onderneming handenvol geld. Uiteraard doet u er alles aan om het ziekteverzuim op de werkvloer zo laag mogelijk te houden. De wetgever in ons land ...
Lees meer
18|04|2023
Verplichte statutenwijziging vennootschappen: de tijd dringt!
Als gevolg van de nieuwe vennootschapswetgeving, die in 2019 van kracht werd, moeten alle bestaande vennootschappen vóór 1 januari 2024 hun statuten aanpassen. Deze ...
Lees meer